Kitekintő

Háromszázötven új villanybuszt vásárolna Ottawa

Jelentős flottamodernizációra készül Kanada fővárosa, Ottawa, amely kormányzati támogatásból összesen 350 új, tisztán elektromos hajtású városi autóbusz beszerzését tervezi, a hozzájuk tartozó töltőberendezésekkel együtt. A járművekkel kiöregedett dízelmotoros buszokat váltanának ki, jelentős lépést téve a helyi közszolgáltató, az OC Transpo célkitűzése felé, amely 2036-tól kizárólag nulla károsanyag-kibocsátású autóbuszokat üzemeltetne.

A kanadai kormány 350 millió kanadai dollár (átszámítva több, mint 95,6 milliárd forint) értékű támogatást nyújt Ottawa közösségi közlekedésének fejlesztésére, ezen belül is elektromos autóbuszok, valamint a szükséges karbantartási- és töltőinfrastruktúra beszerzésére – ezt Mona Fortier parlamenti képviselő, egyben a kanadai pénzügyminisztérium elnöke és Mark Sutcliffe ottawai polgármester jelentette be a napokban. A projekt részeként egy új buszgarázs is kiépítésre kerül, további kettőt pedig modernizálnak.

Ottawában az első villanybuszok tavaly álltak szolgálatba. A New Flyer által szállított 40 láb, azaz 12,2 méter hosszú járművek (címlapképünkön) színtervében a szokásos piros és fehér mellett a zöld szín is nagy szerepet kapott, utalva a környezetbarát hajtásmódra. A városi tanács által 2021 júniusában elfogadott terv értelmében az OC Transpo 2023 végéig 26, 2025-re 239, 2027-re pedig 450 darab tisztán elektromos hajtású városi autóbuszt tervez forgalomba helyezni, míg az utolsó dízelmotoros járművet 2036-ban búcsúztatnák el.

A címlapkép illusztráció, forrás: OC Transpo

Címkék