Kitekintő

Ezer darabos villanybusz-beszerzés indul Olaszországban

Október végén összesen 1000 darab tisztán elektromos hajtású autóbusz beszerzésére indít központosított közbeszerzési eljárást az olasz Consip S.p.A. központi beszerző szervezet. A korábbi központosított buszvásárlásokhoz hasonlóan az eljárás ezúttal is a jövőbeli keretszerződések preferált gyártóinak kiválasztására irányul, s az autóbuszokhoz az előzetesen kiválasztott olasz közlekedési társaságok juthatnak majd hozzá lerövidített, gyorsított közbeszerzések keretében. 

Az olasz Gazdasági- és Pénzügyminisztérium tulajdonában álló Consip S.p.A. október 27-én teszi közzé nagyszabású villanybusz-tenderét, melynek részeként kereken 1000 darab környezetbarát autóbusz beszerzés valósulna meg a központi beszerző szervezet irányításával. A központosított beszerzések eredményeként eddig több mint 2900 városi, illetve helyközi kivitelű, dízel-, hibrid-, gáz- és elektromos hajtású autóbusz megvásárlására nyílt lehetősége az előzetesen kiválasztott helyi és regionális közigazgatási szerveknek, valamint közlekedési közszolgáltató partnereiknek. A mai napig 1700 darab jármű beszerzése zárult eredményesen, s jelenleg még további 1200 darab, többségében gázüzemű (CNG és LNG) busz lehívására pályázhatnak a kezdeményezésben részt vevő konzorciumok.

A hónap végén meghirdetésre kerülő, öt tételből álló felhívás 40 darab mini, 280 midi, 250 szóló, 380 darab hosszú szóló és 50 darab csuklós elektromos autóbusz beszerzését irányozza elő. A járművek többsége hagyományos konnektroros töltési lehetőséggel érkezne, csak a hosszú szóló, illetve a csuklós kocsik esetében elvárás a plug-in és az áramszedős töltési metódus. A beszerzések pénzügyi hátterét a Consip az európai helyreállítási alapból származó forrásokból biztosítaná.

Címkék