Utazás

Hosszabb útvonalon, a Fővám tértől a Népligetig jár hétfőtől a 83-as trolibusz

Hosszabb útvonalon és új, 83M jelzéssel jár a 83-as troli szeptember 19-től, hétfőtől – adta hírül a BKK. A járat ezentúl a Népligettől indul és a Tisztviselőtelep belső területeit is érinti, majd a Diószegi Sámuel utcán át jut el a Kálvária térre, ahonnan a már megszokott útján halad tovább a Fővám térig. A fejlesztésnek köszönhetően jelentősen javulnak a VIII. kerület különböző részeinek, így Tisztviselőtelep és a Diószegi Sámuel utca térségének közlekedési kapcsolatai. A Kálvária tér és a Népliget közötti felsővezeték nélküli szakaszon a járművek akkumulátoros üzemmódban haladnak, és nem bocsátanak ki káros anyagot.

Az útvonalhosszabbításnak köszönhetően a Tisztviselőtelepen élők könnyebben, átszállás nélkül érhetik el a Baross utca térségét, így többi közt a VIII. kerületi Önkormányzat épületét is, de a Diószegi Sámuel utca környékéről is egyszerűbben lehet eljutni az M3-as metróhoz. Ezen a helyszínen az elmúlt években jelentős fejlesztések történtek, a többi közt megépült a Ludovika Aréna, és az NKE épületei is itt kaptak helyet – emlékeztet a BKK.

A vonalhosszabbítás a rendelkezésre álló önjáró Solaris-Škoda trolibuszoknak köszönhetően valósul meg: a Kálvária tér és a Népliget között nincs felsővezeték, ezen a szakaszon akkumulátorral működnek a járművek. Mint írják, az elmúlt időszakban a budapesti trolibuszok beszerzésekor fontos szempont volt, hogy olyan környezetbarát járművek közlekedjenek a fővárosban, amelyek akár tervezetten, akár egy esetleges terelés idején akkumulátorról, felsővezeték nélkül is használhatók. A BKK szerint az önjáró trolibusz az egyik leghatékonyabb eszköze a károsanyag-kibocsátás csökkentésének.

A 83M trolibusz szeptember 19-től, hétfőtől a Kálvária tér után a Kőris utcánál, a Ludovika Arénánál, az Orczy út és az Elnök utca kereszteződésénél, illetve a Szenes Iván téren áll meg, majd a Népligetnél, az Üllői úton kialakított végállomáson lehet le- és felszállni a járműre.

A járat a továbbiakban az Orczy teret, valamint az Orczy úti és a Csobánc utcai megállót nem érinti, a Kálvária térről a Diószegi Sámuel utcán halad tovább a trolibusz. Az Orczy térre a 9-es autóbusszal, illetve a 72M trolibusszal lehet eljutni. A 83M trolibuszra hétvégén csak az első ajtónál lehet felszállni, hétköznap minden ajtó használható le- és felszállásra egyaránt. A 83M trolibusz menetrendje a BKK honlapján, illetve az úti célhoz vezető optimális útvonalat valós idejű járatinformációk alapján kiszámoló BudapestGO alkalmazásban érhető el, amelynek használatát továbbra is ajánlja a BKK az utazás megtervezéséhez, de segítségével akár a jegyek és bérletek is megvásárolhatók.

Fotók: BKK

Címkék