Utazás

Szeptemberi változások: újraindul a 254M buszjárat, gyakrabban jár a 79M trolibusz

Az iskolakezdéssel újra életbe lép a tanítási időszakban érvényes menetrend a BKK járatain. Emellett az ügyfelek visszajelzéseit figyelembe véve két fővárosi viszonylat közlekedési rendje is megváltozik szeptember 1-től: egyfelől ismét jár a Boráros tér és a XVIII. kerület között a 254M buszjárat, másrészt gyakrabban közlekedik majd a 79M jelzésű trolibusz. A módosításoknak köszönhetően a XVIII. és a XIII. kerület lakói gyorsabban elérhetik a belvárost – írja portálunk részére eljuttatott közleményében a Budapesti Közlekedési Központ. A járatok iskolakezdéstől érvényes menetrendje a társaság honlapján érhető el.

Gyorsabban érhetik el a pesti belvárost a Krepuska Géza-telep (Alacskai úti lakótelep) és Pestszentimre lakói szeptember 1-től, csütörtöktől: az utazóközönség és a XVIII. kerületi Önkormányzat kérésére ismét közlekedik ugyanis a 2019 áprilisában életre hívott és idén májusban megszüntetett 254M autóbusz a Boráros tér és az Alacskai úti lakótelep között. A régi-új gyorsjárat csak csúcsidőben jár majd, ilyenkor 13-20 percenként indulnak a buszok a végállomásokról. A járat reggel a Népligethez közlekedő 254E, míg délután a Boráros térről induló 54-es buszjárattal összehangolva közlekedik. A szeptembertől visszatérő 254M – az ügyfelek visszajelzéseinek figyelembevételével – az eddiginél több helyen áll meg, így a Haller utcánál, a Kén utcánál, a Táblás utcánál és a Bethlen Gábor utcánál is fel lehet szállni a buszokra, ezzel egyidejűleg pedig a 254E járat menetrendje is változik.

A XIII. kerületi Dagály utcai lakótelep és a Vizafogó-lakótelep közösségi közlekedési elérése is javul szeptembertől a BKK közlése szerint. A társaság itt is az ügyfelek visszajelzéseivel és az utasforgalmi adatokkal indokolja a menetrend módosítását, amelynek értelmében a 79M jelzésű trolibusz csúcsidőben az eddigi 15 perc helyett 10 percenként indul majd, így könnyebben elérhetők lesznek a Dózsa György út térségében található irodaépületek és lakóházak.

A 79M trolibuszvonal fejlesztése az M3-as metró középső szakaszának felújításához kapcsolódva valósult meg: a korábbi 79-es trolibusz vonalát hosszabbították meg a Népfürdő utcán át a Dagály utcai lakótelep felé, így a Göncz Árpád városközpont és a Vizafogó-lakótelep is közvetlen összeköttetést kapott a Keleti pályaudvar környékével. A vonalhosszabbítás a rendelkezésre álló önjáró Solaris-Škoda trolibuszoknak köszönhetően valósult meg: a Dráva utca és a Dagály utcai lakótelep között nem épült felsővezeték, így ezen a szakaszon akkumulátorral működnek a járművek.

A fentieken kívül az alábbi közösségi közlekedési változásokra kell készülni szeptember 1-től:

  • A metró és a pótlóbusz közti könnyebb átszállás érdekében változik az M3-as metró megállási rendje a Göncz Árpád városközpontnál: minden nap üzemkezdettől 13:00-ig a szerelvények a Kőbánya-Kispest irányú peronra érkeznek, és onnan is indulnak vissza Újpest-központ felé. Délután és este, 13:00-tól üzemzárásig a vonatok továbbra is az Újpest-központ irányú peronhoz érkeznek, majd onnan indulnak visszafelé. Ezzel az intézkedéssel az észak felől metróval érkező és a belváros felé átszálló utasok, illetve az 1-es villamosra Kelet-Pest és Dél-Buda irányába átszálló utasok eljutási körülményeit javítja a BKK a legforgalmasabb időszakokban: a változásnak köszönhetően gyorsabban és kényelmesebben, a metróvágányok alatti aluljárón való átkelés nélkül lehet átszállni a metróról a pótlóbuszra.
  • Módosul a 93-as, a 93A, a 132E és a 136-os buszjáratok menetrendje: a buszok összehangolva indulnak szeptembertől, ezzel Kőbánya-Kispest és az Üllői úti lakótelep, illetve a Havanna-lakótelep között kedvezőbb, ütemes kiszolgálást biztosít a BKK.  A járatok szeptember 1-től érvényes menetrendjét a BKK oldalán, valamint a BudapestGO alkalmazáson keresztül lehet elérni.
  • 123-as busz közlekedési rendje igazodik a soroksári IKEA nyitvatartásához: a késő esti órákban, a lakberendezési áruház nyitvatartási idején kívül a buszok csak Soroksár, Auchan áruházig közlekednek.
  • Az Örs vezér tere és Árpádföld között közlekedő 31-es buszon hétköznapokon ezentúl csuklós járművek közlekednek az utasforgalmi igényekhez igazított menetrenddel.

Az utazás megtervezéséhez továbbra is érdemes az új BudapestGO alkalmazást használni, amely többek között valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat az úti cél eléréséhez, sőt, a jegyek, bérletek megvásárlására is van lehetőség az applikáció segítségével.

Fotók: BKK

Címkék