Magazin

Harminckét elektromos Urbino áll forgalomba Marosvásárhelyen

A múlt hét végén megérkezett Marosvásárhelyre annak a tavaly megrendelt 32 darabos Solaris Urbino flottának az első tagja, amelyet az erdélyi település az Európai Regionális Fejlesztési Alap által nyújtott uniós strukturális alapokat kezelő román kormányprogram támogatásából szerez be. A kezdeményezés keretében összesen 123 uniós támogatásból beszerzett Solaris Urbino Electric villanybusz áll forgalomba, a járműveken hat romániai település osztozik; Jászvásár, Marosvásárhely, Máramarossziget, Szucsáva, Pitești és Nagyszeben.

A 123 darab Urbinót a román Fejlesztési Minisztérium rendelte meg a lengyel buszgyártótól még tavaly év elején mintegy nettó 65 millió euró, az akkori árfolyamon számolva 23 milliárd forint értékben. Ebből a marosvásárhelyi kontingens és a töltési infrastruktúra beszerzése 16,6 millió eurót, átszámítva 6,64 milliárd forintot tesz ki; az autóbuszok darabonkénti vételára 460 ezer euró, mintegy 184,2 millió forint. A beszerzés 32 darab 40 kW-os dugaszolható töltő és 10 darab 300 kW teljesítményű pantográfos rendszerű gyorstöltő leszállítását is magában foglalja; a gyorstöltők  egységára közel 44 millió forint, a plug-in töltőberendezések pedig darabonként 7,2 millió forintba kerülnek.

Marosvásárhelyre háromajtós kivitelű, 82 fő, 30 ülő és 52 álló utas befogadására alkalmas Urbinók érkeznek, mozgatásukról a többi városba érkező Solarishoz hasonlóan egy, az osztrák Traktionssysteme Austriától (TSA) származó, 160 kW névleges teljesítményű, léghűtéses központi aszinkron villamos vontatómotor gondoskodik. Mivel a járművek üzemeltetése során elsősorban a napközbeni rátöltés kap majd szerepet, így az energiatárolásról egy önmagában csak kisebb hatótávot biztosító Solaris High Power lítium-titanát-oxid akkumulátorcsomag gondoskodik, melynek összkapacitása 91,4 kWh. A járműveket pantográf-csatlakozással is felszerelik, melynek használatával az autóbuszok energiatárolóinak teljes feltöltése mindössze 10-15 percet vesz igénybe. Az autóbuszok teljes töltöttséggel kedvező körülmények között akár 100 kilométert is képesek megtenni.

A buszok felszereltsége hűtő-fűtő funkcióval rendelkező légkondicionálót, a B-tengely felett elhelyezett áramszedőt és az utasajtókat  is megfigyelő fedélzeti kamerarendszert, USB-töltőpontokat, teljes külső-belső LED-es világítást és audiovizuális utastájékoztató rendszert foglal magába. A flotta fennmaradó része várhatóan az év végéig érkezik meg az erdélyi településre.

Fotók: Marosvásárhely Városháza

Címkék