Magazin

A közlekedési ágazat gőzerővel készül az InnoTrans 2022 kiállításra

A kétévente megrendezésre kerülő berlini InnoTrans szakkiállítást mindenekelőtt vasúti tematikájú rendezvényként tartják számon – lévén, hogy a közlekedéstechnika és vasútipar vezető nemzetközi vásáráról van szó -, de az esemény viszonylagos nyitottságának köszönhetően több buszgyártó is rendszeresen itt mutatja be aktuális újdonságait. A 2022-es felvonásra szeptember 20. és 23. között kerül sor, és amint az a szervezők portálunk részére eljuttatott közleményéből kiderül, a rendelkezésre álló kiállítási terület már 95%-ban foglalt. A vasúti sínpályán és a szabadban több mint 100 járművet, köztük 12 autóbuszt és számos újdonságot tekinthetnek meg látogatók. A rendezvénynek a Messe Berlin vásárközpont ad otthont, amely már ismerős lehet olvasóinknak, hiszen itt tartották az áprilisi BUS2BUS 2022 kiállítást is. A megnyitóra dr. Volker Wissing német közlekedési minisztert és Adina Vălean uniós közlekedési biztost is várják.

A világ vezető közlekedéstechnológiai szakvásárának tizenharmadik alkalommal történő megrendezése már most nagyon sikeresnek ígérkezik: a 2022-es InnoTrans a Messe Berlin teljes területét (42 csarnok) elfoglalja majd, beleértve a HUB27 nevű új kiállítási csarnokot is. A kiállítótér 95%-a, ezen belül a 3500 méteres sínpálya és a szabadtéri terület teljesen foglalt. „Tekintettel a nehéz keretfeltételekre és a közelmúlt fejleményeire, nem számítottunk erre a magas foglalási szintre. Minden érintett még jobban várja a személyes eszmecserét. Az InnoTrans a mobilitási iparág legnagyobb globális platformja, amely felülmúlhatatlan piaci lefedettséggel várja a résztvevőket” – mondja Kerstin Schulz, az InnoTrans igazgatója.

A kiállítók idén száznál is több járművet mutatnak be a sínpályán és a szabadtéren, és várható néhány világpremier is.

A Siemens Mobility és a Deutsche Bahn a H2goesRail projektet és a Mireo Plus H-t, a hidrogénvonatok új generációját mutatja be. A Stadler idén hét járművel lesz jelen. A poprádi Tatravagónka tehergépjármű-gyártó cég nagyszabású megjelenést tervez az InnoTranson hat járművel. Említést érdemel még a City ötletvonat – a jövő S-Bahnja – a DB Regio-tól, 12 témavilággal, automatikusan konfigurálható ülő- vagy állóhelyekkel, rugalmas szobakoncepcióval, interaktív ablakokkal, e-robogótartóval stb. Érdekes lehet a látogatók számára továbbá az Alstom, a Siemens, a Vossloh, valamint a Plasser és a Theurer standja is sok más kiállítóéhoz hasonlóan.

Bus Display: a vásár közepén közlekedő buszok

A rendezvényre eddig regisztrált 12 autóbusz a nyári kertben, a vásárközpont szívében található külön buszkiállításon lesz megtekinthető, sőt, akár működés közben is kipróbálható. Az 500 méteres tesztúton olyan gyártók mutatják be legújabb alternatív meghajtású buszaikat és a hozzájuk tartozó töltési infrastruktúrát, mint például a holland Ebusco, amely a kompozit karosszériás, akár 575 kilométeres hatótávot kínáló 3.0 villanybusszal jelentkezett be. Szintén jelen lesz többek között a Karsan, az Otokar, a Van Hool, a VDL és a Solaris is, utóbbi az Urbino Electric villanybuszt hozza majd el. A kiállítás utolsó előtti napján, csütörtökön 14.00 órakor kerül sor a HUB27 csarnokban tartott Nemzetközi Buszfórumra, melynek mottója „A mobilitás, mint állampolgári szolgáltatás – fenntartható, okos és mindenhol elérhető” lesz. Tartalmilag a témát a Német Közlekedési Fórum zárja.

Miniszteri megnyitó és panelbeszélgetések

A rendezvény szeptember 20-án, kedden 10:00 órakor veszi kezdetét a hivatalos megnyitóval, ezen belül is dr. Volker Wissing, a digitális ügyekért és közlekedésért felelős német szövetségi miniszter köszöntőjével. (Adina Vălean, az EU közlekedésért felelős biztosa jelenleg felérés alatt.) Az eseményre az üzleti élet, a tudomány és a politika több mint 1000 kiemelkedő hazai és nemzetközi képviselője kapott meghívást. A megnyitót követő panelbeszélgetésen Dr. Richard Lutz, a Deutsche Bahn AG vezérigazgatója és Michal Krapinec, a České dráhy cseh vasúttársaság vezérigazgatója vesz részt.

Az iparági oldalon Conny Czymoch moderátor beszélget majd Michael Peterrel, a Siemens Mobility GmbH vezérigazgatójával, Henri Poupart-Lafarge-val, az Alstom elnökével, valamint Peter Spuhlerrel, a Stadler Rail Transport S.A. vezérigazgatójával.

Conference Corner: az első Hyperloop konferencia

A Hyperloop Konferencia első alkalommal kerül megrendezésre az InnoTranson, mégpedig szeptember 23-án, pénteken a 15.2-es csarnokban. Ez a világ első nemzetközi konferenciája a nagysebességű közlekedésről, megnyitóján köszöntőt mondanak: Oliver Luksicnak, a Szövetségi Közlekedési és Digitális Infrastruktúrával foglalkozó Minisztérium parlamenti államtitkára; Carlo M. Borghini, a Europe’s Rail Joint Undertaking ügyvezető igazgatója és vezérigazgatója; Keir Fitch, a vasútbiztonsági és átjárhatósági osztály vezetője, valamint Thomas Jarzombek (a CDU/CSU parlamenti csoport oktatási és kutatási szóvivője) az Európai Bizottságtól.

A Hyperloop Konferencia programjában különféle formátumok szerepelnek, izgalmas témákkal a holnap ultra-nagy sebességű közlekedésével kapcsolatban. Lesznek panelbeszélgetések, mesterkurzusok, Hyperloop Safari demonstrációs show és két vitafórum is – egy a Hyperloop ökoszisztéma személyszállítással, egy másik pedig az áruszállítással kapcsolatos kihívásairól. További információ a konferenciáról ide kattintva olvasható.

InnoTrans Plus: digitális networking lehetőség

A már most intenzíven használt, InnoTrans Plus nevű új digitális platform segítségével a felhasználók saját profilt és kapcsolati rendszert hozhatnak létre, tájékozódhatnak a vásárról, előre egyeztethetnek időpontokat és vehetnek részt webináriumokon. A mintegy 2500 regisztrált kiállítóval, 2400 termékkel és 1500 felhasználói profillal itt minden résztvevő felkészülhet és nyomon követheti vásárlátogatását. Az InnoTrans ideje alatt élő közvetítések érhetők itt el az InnoTrans Conventionból valamint a teljes kísérő programból, igény szerint az kiállítás után is.

Érdemes megemlíteni, hogy az InnoTranson rendszeresen jelen vannak magyar kiállítók is, a rendezvény összes témakörében. A 2022-es eseményen 20 hazai cég vesz részt, több, mint 450 m²-nyi területen. Szintén jó tudni, hogy a vásárra Magyarországról kedvezményesen lehet belépőjegyet vásárolni, amihez egy kódot kell kérni e-mailen keresztül a magyarországi képviseletet ellátó Német-Magyar Ipar és Kereskedelmi Kamarától. További információ a kiállítással kapcsolatban itt érhető el.

Fotók: InnoTrans/Messe Berlin

Címkék