Magazin

Nyolc eCitaro vásárlásáról kötött megállapodást a pécsi Tüke Busz

Sikeresen lezárult a 8 pécsi elektromos autóbusz közbeszerzési tendere, az adásvételi szerződést ünnepélyes keretek között szerdán írták alá Pécsett a nyertes ajánlatot benyújtó Omnibus Hungária Kft. és az Inter Traction Electrics Kft. alkotta konzorciummal – közölte a Tüke Busz Zrt., Pécs önkormányzati tulajdonú közlekedési társasága. A Zöld Busz Program keretében érkező autóbuszok várhatóan október végén készülnek el a Daimler Truck AG mannheimi üzemében, forgalomba állításuk legkésőbb decemberben valósulhat meg.

A győztes ajánlattevő, az Omnibus Hungária Kereskedelmi Kft. képviseletében Uray Dóra ügyvezető és Kerezsi Róbert cégvezető, az Inter Traction Electrics Kft. részéről dr. Tenk Gábor és Lassu Péter ügyvezetők, a Tüke Busz Zrt. részéről Bánkuti István, a társaság igazgatóságának elnöke írta alá a 8 darab alacsonypadlós, 12 méter hosszú, városi elektromos szóló autóbusz adásvételi szerződését.

A busztársaság még januárban írt ki közbeszerzési eljárást 8 darab új, alacsonypadlós, kizárólag elektromos hajtással rendelkező, szóló városi autóbusz és a kapcsolódó töltési infrastruktúra beszerzésére. Amint arról weboldalunk elsőként beszámolt, a társaság ajánlati felhívására 4 pályázat érkezett az ajánlattételi határidőig, ezekből viszont csak egyet, az Omnibus Hungária és az Inter Traction Electrics közös ajánlatát találta érvényesnek a bíráló bizottság. A két cég konzorciuma nettó 1 519 974 800 forint értékű ajánlattal nyerte el a járművek és a töltőberendezések szállítási jogát. Az autóbuszok darabonkénti vételára (töltőberendezéssel együtt) nettó 190 millió forint. Az Omnibus Hungária teljes körű vevőszolgálatot és alkatrészellátást biztosít a Tüke Busz számára, és maximális terméktámogatást nyújt az eCitarok mellé.

A Tüke Busz közleménye korábbi cikkünkből idézve megjegyzi, hogy a háromajtós autóbuszok 74 utast tudnak majd egyidejűleg a fedélzetükön szállítani, hatótávolságuk egyetlen feltöltéssel elérheti akár a 250-300 kilométert is. Az autóbuszokat felszerelik aktív ütközés- és gyalogosvédelemi rendszerrel, vészfékasszisztensel és távmüködtetésű előkondicionálás funkcióval is, utóbbi segítségével a busz beltere a reggeli indulás előtt, még a töltőn állva előre lehűthető, illetve felfűthető, értékes hatótáv-kilométereket spórolva meg ezáltal. A Tüke Busz megemlíti, hogy a buszok rendelkeznek elektronikus billegés-és bólintáscsillapítással (WNR), amely a nagy tömegű akkupakkok tehetetlenségét, a karosszéria ún. parazita mozgásait hivatott kompenzálni a lengéscsillapítók elektronikus szabályzásával. Emellett a kocsik teljesítik az ENSZ-EGB 66.02-es borulásvédelmi, valamint az ENSZ-EGB 118-as tűzvédelmi előírásokat is.

Az Omnibus Hungária Kft.-nek a teljes, 8 járműből álló flottát és a kapcsolódó szolgáltatásokat a szerződés aláírásától számított 250 napon belül kell teljesítenie. A járművek és az infrastruktúra beszerzését az Innovációs és Technológiai Minisztérium 70%-os intenzitással támogatja a Zöld Busz Program részeként.

Címlapkép: Daimler Truck AG

Címkék