Kitekintő

Első alkalommal szállított helyközi buszokat Ciprusra az Irizar

Egy összesen 31 darabos, kétféle típusból álló széria leszállításával lép be a közepes távolságú utakra szánt helyközi buszok piacára Cipruson az Irizar. Az új szerzemények a nyaranta több, mint 30 ezer turista által felkeresett Paralimni és Agia Napa üdülővárosok vonzáskörzetében közlekednek majd az OSEA társaság zászlaja alatt, amely nemrégiben nyerte el újabb 10 évre a régió buszjáratainak üzemeltetésére vonatkozó koncessziót. 

A március folyamán, több részletben átadott flottát 20 darab alacsony belépésű Irizar i3 le és további 11 darab normálpadlós Irizar i4 alkotja – a helyi közlekedési rendnek megfelelően jobbkormányos kivitelben. Az OSEA mindkét 12 méter hosszú típus esetében az alvázas konstrukciójú kivitelt választotta, a gépészeti alapokat ezúttal a Mercedes-Benz szolgáltatja. Bár a gyártó sajtóanyaga nem nevezi meg a konkrét típusokat, minden bizonnyal a két Európában elérhető, hazánkban is jól ismert alvázról, az alacsony belépésű OC 500 LE-ről, illetve a normál- és emeltpadlós típusok építésére alkalmas OC 500 RF-ről van szó.

Az állomány nagyobbik részét az Irizar i3 le típus képezi (Fotó: Irizar Cyprus Fans)

Az 1-1-0 ajtókiosztású, hátul növelt szélességű egyszárnyú utasajtóval Irizar i4-esek esetében a mozgáskorlátozottak fedélzetre jutását Masats K7 típusú kerekesszékes lift segíti. Az összesen 51 darab, biztonsági övvel ellátott utasüléssel, köztük két mozgáskorlátozottak számára fenntartott ülőalkalmatossággal rendelkező járműveket egyéni légbefúvókkal kiegészített nagy teljesítményű légkondicionálóval szállította a gyártó. A buszok általános felszereltségében ezen kívül megtalálható egyebek mellett a fejlett információs és multimédia rendszer 15″-os képernyővel, az utazóközönség mobil eszközei számára fenntartott USB-töltőpontok, a beltéri biztonsági kamerarendszer és a járművezető biztonságos munkavégzését segítő, gyalogosokat és kerékpárosokat is érzékelő elektronikák (Advanced Driver Assistance Systems, ADAS) egész sora is. A járművek érdekessége, hogy kerékpárok szállítására is alkalmasak, az i3-asok hátulján pedig vonóhorog is található.

A kéttengelyes Irizar i4-esek hátul extra széles ajtóval rendelkeznek (Fotó: Irizar Cyprus Fans)

Az Irizar a turistabuszok után most először szállított menetrend szerinti járatokra szánt autóbuszokat Ciprusra, de a spanyol gyártó hosszabb távon is ígéretesnek látja a piaci lehetőségeket a szigetországban. Az i4-es modellből tavaly a ciprusi hadsereg is vásárolt három Scania alvázas, fehér fényezésű példányt.

Címlapkép: Irizar

Címkék