Kitekintő

Összesen 137 új önjáró trolibuszt vásárolna Kijev

Ukrajna mostanság politikai szempontból alaposan benne van a dolgok sűrűjében, ám ez a jelek szerint nem akadályozza Kijev trolibusz-állományának fiatalítását. Az ukrán főváros november 29-én 65 darab szóló és 72 darab csuklós trolibusz beszerzésére hirdetett pályázatot. A tenderkiírás jelentős, 20 kilométeres akkumulátoros önjárási képességet követel meg a szállítandó járművekkel szemben, amire korábban még nem volt példa az országban.

Az ajánlatok elbírálása során elsődleges értékelési szempont a szállítási határidő, a nyertes pályázónak ugyanis 2022 végéig valamennyi megrendelt járművet át kell adnia a Kijivpasztransz (Kyivpastrans, Київпастранс) közlekedési vállalat részére. A szolgáltató mindössze egy hónapon át, december 30-ig várja az ajánlatokat. A beszerzés becsült összértéke 1,618 milliárd ukrán hrivnya, azaz átszámítva közel 19,14 milliárd forint.

A megajánlott szóló trolibuszoknak legalább 11,9 méter hosszúnak kell lenniük, fedélzetükön minimum 28 ülőhellyel és 77 fős teljes utaskapacitással. A csuklósokkal szemben 18,5 métert meghaladó hosszúság az elvárás, és legalább 40 utasülés mellett 145 személyes befogadóképességet kell biztosítaniuk. A szóló kocsikat 175 kW, csuklós társaikat pedig két, egyenként legalább 120 kW teljesítményű villamos vontatómotorral kell felszerelni. Valamennyi jármű esetében követelmény többek között a teljes hosszban alacsonypadlós kialakítás, a légkondicionáló, valamint a korszerű audiovizuális utastájékoztatás. Szintén előírás, hogy a járműveknek ZF gyártmányú futóművekkel kell rendelkezniük, ami elöl egyaránt lehet független vagy merev hidas kialakítású.

Kijev napjainkban a vonalhosszakat tekintve a legnagyobb trolibuszhálózatot tartja fenn a világon. A mostani beszerzés sikere esetén a 2022 végéig hét évre csökkenne a járműpark átlagos életkora.

A címlapkép illusztráció, forrás: itc.ua

Címkék