Magazin

Kétnapos teszten járt a Volánbusznál a vadonatúj MAN Lion’s Intercity LE

November elején az MAN Truck & Bus európai bemutató roadshowjának keretében hazánkban vendégeskedett az új MAN Lion’s Intercity LE típus két demójárműve. A 13,15 méteres, alacsony belépésű autóbuszt a Volánbusz Zrt. két napig tesztelte egy Pest megyei járatán. Az utazóközönség, a járművezetők és az üzemeltető részéről is számos kedvező visszajelzés, illetve észrevétel érkezett az új típusról – közölte az MAN Truck & Bus hazai képviselete.

A vadonatúj típusból két eltérő specifikációjú, egy 12,45 (gyári kódnevén 42C), valamint egy 13,15 méteres kivitel érkezett Magyarországra, amelyek közül a Volánbusz az utóbbit, a hosszabb távú városközi feladatokra szánt modellt próbálta ki. A 43C kódjelű, 53 ülő- és 49 állóhelyet kínáló variánst – amely csak a 700 mm-rel megnyújtott tengelytávban különbözik rövidebb testvérétől -, elektromos működtetésű kerekesszékes rámpával, csomagtartó polcokkal, valamint minden ülőhelyhez külön olvasólámpával, levegőbefúvóval és USB-csatlakozóval is felszerelték. Hajtásáról a normálpadlós Lion’s Intercityben már tavaly óta elérhető hathengeres, 9 literes MAN D1556 LOH dízelmotor 330 lóerős változata és ZF EcoLife 2 hatfokozatú, automatikus sebességváltó gondoskodik.

A Volánbusz Zrt. két napig üzemeltette a demóbuszt Budapest-Népliget és Dömsöd között Áporka, illetve Kiskunlacháza érintésével. A jármű összesen több, mint 500 kilométert tett meg, átlagosan 50-60%-os kihasználtsággal.

A kétnapos tesztüzem tapasztalatait ismertetve Horváth Ferenc, a Volánbusz Zrt. járműfejlesztési vezetője elmondta:

“Könnyen elnyerte az utazóközönség tetszését és bizalmát az MAN Lion’s Intercity LE tesztbusz, többen is kiemelték a nagy kijelzők praktikusságát és az ülések kényelmét. Az alacsonybelépésű kialakítás megkönnyítette az utasok fel- és leszállását, az automatikus szabályzású fűtés pedig remekül teljesített. Az elektromos mozgatású kerekesszékes rámpa használatára nem volt szükség a tesztidőszak alatt. Gépjárművezető munkatársaink véleménye szerint a busz külső és belső kialakítása megfelel a modern kor követelményeinek, a motor erőteljes, a váltó pedig kiemelkedően simán kapcsolja a fokozatokat. A számos vezetéstámogató rendszer közül különösen dicsérték a sávtartást segítő rendszert, az adaptív sebességtartó automatikát és az esőérzékelős ablaktörlőt. Kihangsúlyozták továbbá az ergonomikus vezetőülés kényelmét, a második ajtónál elhelyezett kamera nagy látószögét, a megállókba behajtáskor is nagy segítséget nyújtó kanyarvilágítást, valamint azt, hogy a kanyarokban szinte észrevehetetlen a busz megdőlése. Ezenkívül előnyös a pénz vagy a jegykészlet tárolására szolgáló beépített széf. A próbakör után a társaság vezetői is elégedetten nyilatkoztak az autóbuszról, különösképpen a nagy utaskapacitásáról és sok ülőhelyéről.”

A Lion’s Intercity LE háromféle hosszváltozatban készül majd MAN ankarai gyárában. Elsőként a kéttengelyes helyközi változatok, a 12 449 mm hosszú Lion’s Intercity LE 12, illetve 13 149 mm hosszúságú LE 13 kerülnek gyártásba 2022 januárjában, őket követik egy évvel később a városi jellegű kivitelek, 2024-től pedig a 14,46 méter hosszú háromtengelyes csúcsmodell, a Lion’s Intercity LE 14.  Az alacsony belépésű típust korábban ebben az írásunkban mutattuk be részletesen.

Fotók: MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.

Címkék