Kitekintő, Technika

Újabb 40 darab Ballard hidrogén tüzelőanyag-cellára érkezett megrendelés Európából

A Ballard Power Systems összesen 40 darab hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszerrel szerelt autóbusz 2022-re tervezett forgalomba helyezéséhez szükséges cellamodul leszállítására kapott megbízást Európából. A kanadai cég 70 kW teljesítményű, FCmove-HD típusú PEM (protoncsere membrános) üzemanyagcellás rendszerére, bár a gyártó közleménye ezt nem részletezi, a lengyel Solaristól, a belga Van Hooltól és a brit Alexander Dennistől jött a megrendelés.

A kanadai székhelyű Ballard hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszerével jelenleg 160 darab hidrogénbusz közlekedik Európa-szerte, a tavaly októberi állapotokhoz képest ez 80%-os növekedést jelent a cég közleménye szerint. A Ballard által fejlesztett üzemanyagcella – a mostani megbízást is beleértve – mintegy 150 darabos teljesítés alatt álló rendelésállománnyal büszkélkedhet, ennek a mennyiségnek jelentős hányadát a Solarisnak szállítja majd a PEM üzemanyagcellás technológia piacvezető vállalata.

A most bejelentett 40 darabos megrendelésből a Van Hool ezúttal 15, az Alexander Dennis 20, a Solaris pedig 5 modullal veszi ki a részét. A Van Hool 2022-ben Franciaországba szállít majd 15 hidrogénbuszt, ebből 11-et Rouenbe, a fennmaradó négyet pedig Pau városába, ahol már jelenleg is üzemel egy nyolcdarabos kontingens a Van Hool Exqui.City 18 üzemanyagcellás változatából. A brit Alexander Dennis a Liverpool városrégió kombinált hatóság viszonylatain forgalomba álló 20 darabos Enviro400FCEV emeletes-flotta számára, a Solaris pedig a frankfurti rendeltetésű Solaris Urbino 12 Hydrogenekhez rendelte meg a tüzelőanyag-cellákat a Ballardtól.

A címlapkép illusztráció, forrás: Alexander Dennis Ltd.

Címkék