Kitekintő

Gazdára talált az első elektromossá alakított emeletes Van Hool az Egyesült Államokban

A Van Hool egyesült államokbeli disztribútora, az ABC Companies és a coloradói székhelyű, elektromos hajtásláncokat fejlesztő Lightning eMotors a tavalyi év elején jelentették be, hogy egy közös projekt keretében elektromos hajtásláncot fejlesztettek ki kifejezetten a Van Hool tengerentúlon forgalmazott, eredetileg dízel hajtáslánccal szerelt utazóbuszainak környezetbaráttá alakítására, azaz „elektromosítására”. Az együttműködés keretében először egy egyszintes Van Hool T2145-ös, valamint egy emeletes Van Hool TD925-ös átalakítására került sor.

Az ABC és a Lightning eMotors elektromos repower hajtásrendszere jelenleg az egyetlen olyan repowering megoldás az Egyesült Államokban, amelyet hagyományos meghajtású turistabuszok dízel hajtásláncának elektromosra történő cserélésére kínálnak. A Lightning eMotors elektromos hajtásrendszerét kifejezetten úgy fejlesztették ki, hogy könnyedén beépíthető legyen a dízelmotor, a sebességváltó, a kipufogórendszer, valamint az üzemanyagtartály helyére anélkül, hogy a karosszérián és az alvázon bármilyen változtatást kellene eszközölni. A Lightning rendszerébe az Octillion Power Systems 640 kWh összkapacitású nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorcsomagja kerül, amely a gyártó szerint akár 200 mérföldes, azaz 322 kilométeres hatótávot is tud kölcsönözni a lokálisan nullemisszióssá alakított járműveknek.

A projekt villamosított emeletes demókocsiját az Egyesült Államok negyedik legnagyobb busztársasága, az All Aboard America! vásárolta meg. A 70 fő befogadására alkalmas járművet várhatóan még ebben a hónapban átadják az 1000 darabos flottával rendelkező cégnek. Az autóbusz mozgatásáról egy 350 kW csúcsteljesítményű és 3445 Nm legnagyobb nyomatékú Dana TM4 Sumo HD kilencfázisú állandómágneses szinkron vontatómotor gondoskodik, melyet a már fentebb említett 640 kWh összkapacitású, Octillion gyártmányú NMC-akkupakk lát el energiával. Az akkumulátorok feltöltése az ABB 150 kW töltési teljesítményű berendezésével mindössze 4 órát vesz igénybe.

Címlapkép: Lightning eMotors

Címkék