Magazin

Volánbusz: zavartalan a társaság AdBlue-ellátása

Az elmúlt napokban számos csatornán értesülhettünk arról, hogy az európai piacokon tapasztalható kedvezőtlen folyamatok hatására váratlanul AdBlue-hiány lépett fel. Mint ismert, a modern dízelmotorok működéséhez elengedhetetlen nitrogén-oxid redukáló folyadék előállítását egyes vegyi üzemek a magas földgázárak miatt korlátozták, ami miatt az európai készletek csökkenni kezdtek. Európa szerte jelenleg is akadozik az AdBlue adalék kereskedelme, több üzemanyagkút kifogyott a készletekből, máshol pedig korlátozni kellett a vásárolható mennyiséget, hogy minden vásárlót ki tudjanak szolgálni. A készlethiányt azonban nem a gyártás leállása, hanem a hír hallatán hirtelen jelentkező „pánikvásárlás” okozta itthon és Európa más országaiban is.

A NOx-redukáló adalék, közismertebb nevén AdBlue az SCR (szelektív katalitikus redukció) rendszerrel ellátott gépjárművek nitrogén-oxid kibocsátásának csökkentésére szolgál. Az SCR-katalizátor biztosítja a kipufogógázok kezelését, mielőtt azok elhagynák a járművet. Az Euro 4, Euro 5, EEV és Euro 6 kibocsátási normáknak megfelelő haszongépjárművek nagy része SCR-rendszerrel van felszerelve. Az ioncserélt vízből és autóipari karbamidból (32,5%) álló AdBlue-t a motor által kibocsátott kipufogógázhoz fecskendezik. A forró kipufogógázok között a folyadék ammóniává alakul és a katalizátorban semlegesíti az egészségre káros nitrogén-oxidokat, nitrogénné és vízgőzzé alakítva azokat, még mielőtt a levegőbe kerülnének.

A kialakult helyzettel kapcsolatban megkerestük hazánk egyik, hanem a legnagyobb AdBlue-felhasználóját, a Volánbusz Zrt.-t, és arról érdeklődtünk, hogy biztosított-e a társaság AdBlue ellátása. A közlekedési cég zászlaja alatt jelenleg közel 6200 autóbusz közlekedik, melyekből több, mint 3000 jármű üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen a NOx-redukáló adalék alkalmazása.

A társaság közlése szerint a dízelüzemű járművei működését támogató nitrogén-oxid redukáló anyag beszerzése hosszútávú beszállítói szerződéssel biztosított a társaság számára. Jelenleg ellátási problémát nem tapasztaltak, a szállítások problémamentesen, a vállalt határidők betartásával és szerződés szerint történnek. A közösségi közlekedési szolgáltatás akadálytalan ellátásához tehát jelenleg még elegendő mennyiségű AdBlue adalék áll a Volánbusz rendelkezésére, melyet a MOL Nyrt. leányvállalatától, a MOL LUB Kft.-től szerez be a társaság.

A MOL egyébként tegnap jelentette be, hogy a folyamatos ellátás biztosítása érdekében átmeneti korlátozást vezetett be az AdBlue adalék forgalmazására. A tájékoztató szerint a MOL 2021. október 25-től vásárlási korlátozást vezet be az egy tankolás alkalmával vételezhető AdBlue mennyiségére: egy vásárlás alkalmával pisztolyos tankolásnál legfeljebb 100 liter, kiszerelt termékből pedig maximum 2 darab vásárolható. A társaság közleménye rámutat arra, hogy ha a készlethiánytól tartó fuvarozók nem hagynak fel a készletfelhalmozással, akkor a helyzet akár rosszabb is lehet.

Címlapkép: Volánbusz Zrt.

Címkék