Magazin

Első alkalommal bizonyíthat hazánkban a BYD elektromos csuklósa

Információink szerint még idén ősszel egy tisztán elektromos hajtású BYD csuklós autóbusz érkezik hazánkba Franciaországból. Az autóbuszt a Zöld Busz Program demonstrációs mintaprojektjének részeként több város is kipróbálhatja majd, viszont a korábbi  gyakorlattól eltérően csupán két-két hetes tesztüzem erejéig. Úgy tudjuk, hogy a szóban forgó jármű a BYD eBus sorozat 18 méter hosszú csuklós változatának (K11) egyik demópéldánya lesz, amely a tervek szerint Szolnokon, Székesfehérváron, Zalaegerszegen, valamint Sopronban is bizonyíthat majd a Volánbusz üzemeltetésében.

A jármű a BYD franciaországi üzemében épült 2018-ban, és a kínai gyártó egyik újdonságaként a 2018 szeptemberében megrendezett hannoveri IAA Nutzfahrzeuge kiállításon mutatkozott be. A Jeruzsálemet is megjárt háromajtós kocsit, amelynek franciaországi turnéja nemrég fejeződött be, egy 348 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LiFePO4) akkumulátorcsomaggal szerelték. A környezetbarát busz tolócsuklós kialakítású, a mozgatásához szükséges vonóerőt két darab, egyenként 150 kW csúcsteljesítményű BYD elektromos kerékagymotor szolgáltatja. A tesztüzem alatt a lemerült akkumulátorok töltése a busz hátuljában található, CCS Combo 2 rendszerű plug-in csatlakozón keresztül fog történni, a folyamat nagyságrendileg 3,5 órát vesz igénybe.

A teljes hosszban alacsonypadlós, 35 utasüléssel ellátott jármű fedélzetén bemutatóbuszhoz méltóan fahatású padlóburkolat, szálcsiszolt kapaszkodók, valamint USB-csatlakozók fogadják az utazókat. A 2-2-2 ajtóképletű autóbuszt elöl bolygó-, középen és hátul pedig lengő-toló mechanikájú utasajtókkal szerelték. Az autóbusz várhatóan először Szolnokon áll forgalomba november közepén, ezt követően Székesfehérváron, Zalaegerszegen és Sopronban is megfordul majd.

Címlapkép: fotobus.msk.ru

Címkék