Kitekintő

Yutong villanybuszokat vásárol Cardiff

Összesen 36 darab Yutong E12 szóló elektromos autóbuszra adott le megrendelést Cardiff legnagyobb buszos közszolgáltatója, a lényegre törő nevű Cardiff Bus közlekedési társaság. A kínai villanybuszok a márka helyi képviseletét ellátó Pelican Bus & Coach Ltd. közreműködésével érkeznek, méghozzá viszonylag rövid időn belül, hiszen a tervek szerint már 2021 végétől megjelennek Wales fővárosának útjain.

Az akkumulátoros villanybuszok beszerzése a Cardiff Bus (helyi nyelven Caerdydd Bws) flottamodernizálási tervének első lépését jelenti. A beruházás a Cardiff Bus és a vállalat részvényeinek többségét tulajdonló városi tanács együttműködésével valósul meg a kormányzati Ultra-Low Emissions Bus Scheme 1 program keretében, egy, a brit közlekedési minisztériumhoz (Department for Transport, DfT) benyújtott sikeres finanszírozási pályázat eredményeként. A támogatás elnyerését követően nemrég megkezdődött a járművek üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen villamos infrastruktúra kiépítése is a városban.

Bár a busztársaság közleménye az Egyesült Királyság legnagyobb, London kívüli villanybusz-megrendeléseként említi az üzletet, valójában nincs igaza, hiszen a skóciai Glasgow-ban például egy ennél jóval nagyobb darabszámú Alexander Dennis Enviro200EV flotta érkezését jelentették be a múlt hónap végén – Walesen belül viszont minden bizonnyal megilleti a beruházást a grandiózus jelző. Paul Dyer ügyvezető igazgató szerint a Yutongok érkezése minőségi változást jelent majd Cardiff közösségi közlekedésben, a társaság pedig a beszerzéssel megerősíti központi szerepét a város működésében. Elmondása szerint a vállalat nagyon komolyan veszi a helyi károsanyag-kibocsátás nélküli közlekedés megvalósítását, összhangban a cardiff-i önkormányzat és a walesi kormány célkitűzéseivel. A társaság egyébként az elmúlt években a Volvo és az Alexander Dennis elektromos demóbuszait is tesztelte utasforgalomban hosszabb-rövidebb ideig.

A megrendelés a Yutong számára is komoly jelentőséggel bír: a világ legnagyobb buszgyártója az utóbbi években lépésről lépésre építi ki pozícióit az Egyesült Királyság piacán, a városi mellett a helyközi szegmensben is.

Címlapkép: Cardiff Bus

Címkék