Utazás

Új buszpályaudvart adtak át Dorogon

Új, hatállásos autóbusz-megállóhely biztosítja a felújított dorogi vasútállomáson január 16-tól a vasúti- és autóbuszjáratok közötti gyors és gördülékeny átszállási, csatlakozási lehetőségeket.

 

A Budapest–Esztergom közötti vasútvonal villamosítási és kapcsolódó építési munkálatai 2016 nyarán kezdődtek meg. A beruházás keretében 51 kilométer hosszan valósult meg a vasútvonal villamosítása, valamint befejeződtek a kapcsolódó építési munkálatok is. Dorogon ennek részeként felújították az állomásépületet, új előtér épült ki, az épület a városközpont felől könnyen, akadálymentesen elérhetővé vált. Az eddigieken kívül további P+R, K+R, TAXI megállóhelyeket és kerékpártárolókat építettek ki.

A projekt része volt az új dorogi autóbusz-megállóhely megvalósítása is, amely közvetlen kapcsolatot teremt a vasúttal és autóbusszal utazók között, biztosítva a kulturált és gyors átszállási, várakozási, megállási feltételeket is. 

Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta:

Az utasok egyre több előnyét élvezhetik a MÁV és a Volánbusz egységes stratégiai irányításának, hiszen a vasúti és közúti közösségi közlekedési szolgáltatások összehangolása az utasoknak is tervezhető, kiszámíthatóbb utazást, átláthatóbb, egységesülő jegy- és bérletrendszert jelent. Az utazások időbeli összehangolása mellett a szolgáltatások térbeli integrációja is szükséges ahhoz, hogy a társaság minél magasabb színvonalú szolgáltatást tudjon nyújtani. Jó példa erre a dorogi állomás, ahol a beruházásnak köszönhetően létrejött, 6 állásos autóbusz-megállóhely évente 116 ezer járat 4 millió utasának biztosítja a gyors és zökkenőmentes vasúti átszállást a felújított állomáson.

Nyiszter Tamás, a MÁV Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta, a MÁV és a Volánbusz közötti stratégiai együttműködéssel egységes, utasbarát közösségi közlekedési rendszer jön létre,

2022-ig közös menetrend és jegyrendszer létrehozását tervezik.

A Dorogot érintő autóbuszvonalak elsősorban a regionális közlekedésben játszanak fontos szerepet – Piliscsév, Leányvár, Kesztölc, Pilisvörösvár, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Úny, Tinnye, Máriahalom, Sárisáp, Annavölgy, Tokod, Tokodaltáró, Tát, Csolnok, Dág, Nagysáp, Epöl, Bajna, Nyergesújfalu, Mogyorósbánya, Bajót, Lábatlan, Süttő, Neszmély, Dunaalmás, Tata, Tardos, Szomor, Héreg, Tarján, Komárom, Tatabánya, Budapest (Óbuda) települések érintésével – , illetve naponta egy-egy országos buszjárat közlekedik Székesfehérvárra, Balatonfüredre, Veszprémbe, Ajkára, és Győrbe is.

A fejlesztés eredményeként, a megközelítést biztosító út kiépítésével lehetőség nyílt arra, hogy az autóbuszok közvetlenül a vasútállomásig vihessék az utasokat. A felújított vasútállomás előterében mindkét irányból 3-3 autóbusz-megállóhelyet létesítettek. A megállóhelyeknél padokkal felszerelt utasvárók segítik a kényelmes várakozást. A várótermet és mosdót az utasok az állomásépületben vehetik igénybe.

Az új vasúti átszállópontot tanítási napokon mintegy 360, hétvégeken 230, évente összesen 116 ezer buszjárat érinti majd, zökkenőmentes átszállást biztosítva a vasúti közlekedéshez.  

A buszjáratok Dorogon belüli vonalvezetése megváltozik, így a járatok a vasútállomás érintésével közlekednek és csatlakozást biztosítanak az esztergomi vasútvonal vonatjaihoz Budapest irányába és visszafelé is. Az autóbuszok Dorog egyik nagyobb lakótelepéhez, a Zsigmondy Vilmos lakótelephez a korábbinál közelebb állnak meg az állomáson, kényelmesebb eljutást biztosítva az utasoknak. Dorog, Városháza megállóban az érintett járatok továbbra is megállnak.

NIF Zrt.

Címkék