Utazás

Átadták az esztergomi buszállomást

Esztergom vasútállomása mellett átadták a város új buszpályaudvarát kedden. A 240 járatot kiszolgáló létesítménnyel intermodális közlekedési csomópont jött létre, amelyet augusztus 20-ától vehetnek igénybe az utasok. A létesítmény újabb lépést jelent a közúti és a vasúti közösségi közlekedés szolgáltatásainak összehangolásában és fejlesztésében.

Fotó: Volánbusz Zrt.

Az átadóünnepségen dr. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és a térség országgyűlési képviselője, Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere, Ungvári Csaba, a Volánbusz Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese, Kerékgyártó József, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója és Kikina Artúr, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. vasútfejlesztési igazgatója köszöntötte a jelenlévőket.

A nettó 4,1 milliárd forintból elvégzett fejlesztés része a Rákosrendező-Esztergom vasútvonal korszerűsítésének. Esztergomban 50 évig egy családi házakkal és vendéglátóhelyekkel szegélyezett utca kiöblösödésében volt a buszpályaudvar. A forgalom, a járművek indítása és téli melegítése légszennyezéssel és zajjal járt, hosszú ideje zavarta az ott élőket.  Az új állomás megépítésére jelentős részben a funkcióját vesztett vasúti területet használták fel, hozzájárulva, hogy a barnamezős fejlesztés révén Esztergom ezen része is tovább szépüljön.

Fotó: NIF Zrt.

A beruházás részeként új forgalmi és üzemi épület, valamint új autóbusz tároló épült. Az 5700 m²-es terület 12 csuklós és 16 szóló busz parkolására alkalmas. Az utasok komfortjáról a magasabb szolgáltatási színvonalat képező környezet kialakítása gondoskodik. A kialakított buszmegálló felülete 2188 m², ehhez 1400 m² járda kapcsolódik. 1080 m² peron épült, az utasokat 3 perontető védi az időjárás viszontagságaitól. Az itt elhelyezett 12 kocsiállásra audiovizuális utastájékoztató kijelző került. A kényelmesebb várakozásról 23 pad, a tisztább környezetről 26 szemetes kihelyezése gondoskodik. Fontos volt a barátságos környezet megteremtése is. Ennek érdekében 14 ezer m² területet füvesítettek, több mint 7000 cserjét és 200 fát ültettek.

Fotó: Volánbusz Zrt.

Egy átlagos munkanapon várhatóan mintegy ötezer utas keresi fel az autóbusz-állomást, amelyre több mint 230 helyi és helyközi autóbuszjárat érkezik majd, és csaknem ugyanennyi indul innen vagy halad itt át. A terület teljeskörűen akadálymentesített, biztosítva ezzel a mozgáskorlátozottak és a látássérültek önálló közlekedését. A bankkártyás fizetési lehetőséget is biztosító két pénztár, a mosdók és a váróterem a vasútállomás épületében található, ahogyan az egyéb szolgáltatások is ott érhetők el.

A projekthez kapcsolódik a buszállomás megközelítést szolgáló Baross utca 600 méter hosszan történő átépítése, valamint a Bem tér egy részének megújítása is. A gyorsabb és biztonságosabb közlekedés érdekében két körforgalom is épült.

Fotó: NIF Zrt.

A Rákosrendező-Esztergom közötti 2. számú vasútvonal villamosítási és kapcsolódó építési munkálatai várhatóan az év végén fejeződnek be. Jelenleg a projekthez kapcsolódó befejező munkák – többek között a passzív zajvédelem, a növénytelepítés, valamint a dorogi autóbuszforduló és hozzátartozó megközelítő utak építési munkái – vannak folyamatban.

Ungvári Csaba, a Volánbusz Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese az átadón elmondta, hogy a Volánbusz kiemelt célja a közösségi közlekedés magas színvonalú biztosítása.

Bízunk abban, hogy az újratervezett, összehangolt menetrend és az infrastrukturális fejlesztések egyre több közlekedőt győznek meg arról, hogy az egyéni utazás helyett a közösségi közlekedési eszközöket válasszák. Emellett nagy örömünkre szolgál, hogy munkatársaink is modern, klimatizált környezetben láthatják el feladataikat. Az új épületben kialakított irodákban kilenc kollégánk végezheti munkáját. Autóbusz-vezetőink is légkondicionált, kényelmes pihenőhelyiségben tölthetik kiállási idejüket, a közelben található autóbusz-tároló telepen.

A terület ezenfelül az autóbuszok napközbeni parkolására és éjszakai tárolására is lehetőséget biztosít. Ungvári Csaba elmondta, hogy a Volánbusz tervei szerint a területen üzemanyagtöltő kút is létesül, ezzel is egyszerűsítve a járművek szolgálatra való felkészítését.

Ungvári Csaba, a Volánbusz Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese (Fotó: NIF Zrt.)

Kiemelte, hogy az új autóbusz-állomáson a társaság utasai egy helyen érhetik el mindkét közösségi közlekedési szolgáltató járatait, ami biztosítja a vonatok és a buszok közötti gyors, zökkenőmentes átszállást. Esztergom és vonzáskörzetének autóbusz-közlekedése így a korábbinál magasabb színvonalon tudja kiszolgálni a térség lakóit, akiknek jelentős része a fővárosban vagy annak közvetlen környékén dolgozik, illetve tanul. Ugyanakkor a frekventált belvárosi területek, oktatási-nevelési és egészségügyi intézmények elérhetősége is megmarad, hiszen az új menetrend alapján helyközi járataik jelentős része Esztergom központját érintve közlekedik.

Az infrastruktúra fejlesztése mellett új regionális menetrendet alakítottunk ki a vasúttal közösen. Augusztus 20-tól új járatokkal, gyakrabban közlekedő és a településrészeket kedvezőbben bejáró, vasúti csatlakozást biztosító buszjáratokkal igyekszünk megfelelni a mai kor követelményeinek Esztergomban és vonzáskörzetében is.

Kikina Artúr, a NIF Zrt. vasútfejlesztési igazgatója a beruházás műszaki paramétereiről elmondta, hogy Esztergomhoz hasonlóan a beruházás részeként Dorogon is fejlesztik az autóbusz-közlekedést. Várhatóan pár hónapon belül ott is befejeződnek a munkák, és egy új autóbuszállomás üzeme vehető fel az eddig nehezen megközelíthető, szigetként működő vasútállomás mellett.

Címlapkép: NIF Zrt., forrás: NIF Zrt./Volánbusz/MBI

Címkék