Magazin

Elkészült Nyíregyháza ultramodern buszgarázsa

XXI. századi követelményeknek megfelelő, a mai kor igényeit maradéktalanul kielégítő és a távlati fejlesztéseket is ütemezetten kiszolgálni képes autóbusz-telephelyre költözött Nyíregyháza 82 darabos, a Volánbusz Zrt. üzemeltetésében álló helyi autóbusz-állománya. A hagyományos, illetve alternatív meghajtású járművek kiszolgálására egyaránt alkalmas, 4 milliárd forintból felépült komplexumot a megyeszékhely 2023. szeptember 19-én ünnepélyes keretek között adta át üzemeltetésre a társaság közszolgáltatási szerződésének lejártáig, azaz 2029. december 31-ig.

A nyíregyházi önkormányzat 2016-ban nyert 100%-os pályázati támogatást, összesen 8,1 millárd forint értékben a helyi közösségi közlekedési szolgáltatás minőségének javítására az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programban. A projekt részeként a város 3,3 milliárd  forint értekben 41 darab, 36 szóló és 5 csuklós,  sűrített földgázzal üzemelő MAN Lion’s City autóbuszt szerzett be, melyek 2018 februárjától a Volánbusz üzemeltetésében járják Nyíregyháza útjait.

A projekt folytatásaként CNG-töltőállomás létesült, illetve idén elkészült az új autóbusz-telephely is. A töltőállomás mellett, a Bónis Sámuel utcában található, 44 ezer négyzetméteres létesítmény feladata a helyi autóbuszok szervizelése, javítása, mosása, műszaki vizsgáztatása és parkoltatása, illetve a raktározás is. A feltételek a meglévő dízel- és gázüzemű, valamint a jövőben esetlegesen beszerzendő elektromos meghajtású járművek karbantartásához egyaránt adottak. A többszintes, hagyományos épületszerkezetes, hosszfőfalas rendszerű iroda-, és portaépületben 19 iroda várja a közlekedési cég munkatársait, teakonyhával, gépjárművezetői pihenőhelyiséggel, 755 négyzetméter alapterületen. A két tömegre bontott (iroda, porta), acélszerkezetű előtetővel összekötött épület tetőszerkezetén fotovoltaikus rendszer, minden irodahelyiségben klímaberendezés, a közlekedőkben mozgásérzékelővel ellátott világítás, valamint kondenzációs kazánok biztosítanak kényelmes és energiatakarékos munkakörülményeket.

A 2230 négyzetméteres javítócsarnok esetében vasbeton vázas csarnokszerkezetet alakítottak ki, technológiához illeszkedő belmagassággal, a szociális jellegű funkciók és irodák, illetve tárgyalók számára emeletközi osztófödémekkel. A csarnok megfelelő világítását felülvilágító szerkezettel biztosították, emellett a nagyméretű ipari kapuk üvegezettek. Az ipari kapuk előtt a csapadék-, és a nap elleni védelmet acélszerkezetű előtetők biztosítják. Az épületben az automata olajadagolóķ, illetve a vizsgasor, az automata autóbuszmosó berendezés és minden egyéb eszköz a mai kor igényeinek megfelelő infrastruktúra kiépítésével valósult meg, és a kipufogógáz-elszívó rendszer is megfelel a legújabb elvárásoknak. A főcsarnokban három javítóállást alakítottak ki, melyeken 6-9 jármű egyidejű szervizelésére, eseti javítására van lehetőség. A javítóállások közül egy akna nélküli kialakítású, ezen külön emelőberendezésesek – 12 darab, egyenként 6 500 kg-ig terhelhető, az olasz OMCN által gyártott elektrohidraulikus emelők, valamint 7 200 kg teherbírású OMCN bakok – segítségével lehet a járműveket az adott szerviztevékenységhez, főként a fődarabok kiszereléséhez szükséges magasságba emelni. A buszokból leengedett fáradt olaj tárolását egy zárt központi rendszer biztosítja, az olaj egy szivattyú segítségével kerül ki egy olajgyűjtő tartályba, innen kerül elszállítasra.

A raktárhelyiség a javítócsarnokkal azonos, nagy belmagasságú térként valósult meg, mely korszerű beépített polc struktúrával és raktározási technológiával, targoncákkal és emelő berendezésekkel maximalizálja az egységnyi négyzetméterre jutó raktározott áruk mennyiségét.

A projekt 40 darab személygépkocsi parkolót kiépítését is magában foglalta. A személygépkocsi parkoló mellett két, 24 darab kerékpár tárolására alkalmas, fedett-zárt, autonóm kerékpár tárolót is elhelyeztek. A 85 autóbusz tárolására alkalmas telephely buszok által járt burkolata bazalt beton pályaszerkezettel épült, „D” forgalmi terhelési osztálynak megfelelő minőségben. A dízelbuszok üzemanyag ellátásához a buszdepóban egy dízel üzemanyagtöltő-állomást is létesítettek, az üzemanyag tárolására egy 60 ezer literes föld alatti tartály szolgál.

A beruházás részeként többszintes növényállományt is telepítettek, emellett 141 fát és közel 2 600 cserjét is elültettek. A térbeton burkolatok összes felülete 22 700 négyzetméter, míg a füvesített és öntözött terület 12 ezer négyzetméter.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere 2023. szeptember 19-én ünnepélyes keretek között adta át üzemeltetésre az új telephelyet a Volánbusznak. Fejes Miklós, a társaság forgalmi régióigazgatója az eseményen elmondta, hogy a Volánbusz történetében egyedülálló fejlesztés eredményeként a legfejlettebb üzemcsarnokot köszönthetik Nyíregyházán.

Hozzátette: egy modern közlekedési vállalat nem képzelhető el környezetbarát, energiatakarékos eszközök nélkül, az egyik legnagyobb kihívás pedig az energiafogyasztás mérséklése, a klímavédelmi követelményeknek való megfelelés.

E célok elérését a Volánbusz jármű-fiatalítási programjának keretében beszerzett korszerű, hagyományos, illetve alternatív meghajtású autóbuszok mellett Nyíregyházán mostantól az új telephely is segíti. A fejlesztés második ütemében a tervek szerint helyközi feladatok kiszolgálására alkalmas komplexummal bővülhet majd az új telephely.

Fotók: Magyar Építők, forrás: Volánbusz/Magyar Építők/MBI

 

Címkék