Már az idei évtől csak villanybuszok beszerzését támogatná a kormány

A kormány a korábbi elhatározásának céldátumát -, mely szerint 2022. január 1-től a  25 ezer főnél nagyobb lélekszámú településeken kizárólag csak lokálisan zéró emissziós autóbuszok beszerzéséhez és üzembe helyezéséhez nyújtana anyagi segítséget, – 2020-ra módosította – derül ki a Magyar Közlönyből.

A tavaly meghirdetett új nemzeti buszstratégiai-koncepció szerint a kormány  2022-ig támogatta volna az  alacsony energiafogyasztású, továbbá alacsony szén-dioxid- és szennyezőanyag-kibocsátású, EURO 6-os környezetvédelmi besorolású vagy alternatív – elektromos vagy sűrített földgáz – meghajtású helyi személyszállítási feladatokat ellátó autóbuszok forgalomba állítását, 2022. január 1-től pedig kizárólag az elektromos meghajtású autóbuszok gyártásához, beszerzéséhez és továbbfejlesztéséhez nyújtott volna támogatást. Ennek az elhatározásnak a céldátumát módosítva, a kormány a gazdaság válság utáni újraindításának keretében már 2020-tól – a nemzeti buszstratégiai-koncepció 35,9 milliárd forint összértékű forrásainak rendelkezésre bocsátásával – kizárólag akkumulátoros és üzemanyagcellás, valamint az  akkumulátoros önjáró trolibuszok gyártását, beszerzését és továbbfejlesztését segítené.

A kormány a  nemzeti buszstratégia részét képező Zöld Busz Program keretében a buszbeszerzésekhez maximum 20 százalékos támogatást nyújtana a járműcserét tervező önkormányzatoknak, illetve helyi közlekedési társaságoknak a 35,9 milliárd forintos keretösszeg terhére.  Az autóbuszok beszerzésére, illetve a töltőinfrastruktúra kialakítására a programban a kormány becslései szerint 180 milliárd forint összértékű beruházásra lesz szükség, ebből a számítások szerint 1000-1200 busz állhatna üzembe az elkövetkezendő 10 évben.

Címlapkép: Zöld Busz Projektiroda

 

Címkék