Kitekintő

Huszonkilenc gázüzemű Lion’s City G-t állít forgalomba Koblenz városa

Huszonkilenc darab EfficientHybrid modullal kiegészített, környezetbarát MAN Lion’s City G városi autóbuszt állít forgalomba Koblenz városában a Koblenzer Verkehrsbetriebe.

A közlekedési vállalat a 27 darab csuklós és 2 darab szóló kivitelű gázüzemű Lion’s City G-t a decemberi menetrend változtatással egyidőben állítja hadrendbe a százezres lélekszámú történelmi városban – talán némi kavarodást okozhat, ezért itt fontos is megjegyezni hogy a G betű a korábbi gyakorlattól eltérően a jövőben nem a csuklós változatot jelöli a Lion’s City típuscsaládnál – németül gelenkbus -, hanem a gázüzemű kivitelt.

Az autóbuszok 2-2-2-2 ajtóelrendezéssel érkeztek; az első belső bolygó, az összes többi pedig lengő-toló kivitelű

A környezetbarát autóbuszok a 2018-ban bevezetett D15-ös dízelmotoron alapuló hathengeres, 9,5 literes lökettérfogatú, MAN E1856 LOH típusjelű gázmotorral érkeztek; a szólókba 280, a csuklósokba pedig 320 lóerős változat került. Az igényvezérelt hűtőfolyadék-szivattyút és kétfokozatú levegősűrítőt alkalmazó, 1200 Nm maximális nyomatékú erőforrás károsanyag-kibocsátási értékei a kipufogógáz-visszavezető rendszer (AGR) és 3-utas katalizátorral végzett kipufogógáz utánkezelésnek köszönhetően az Euro VI d emissziós szabvány határértékei alatt teljesítenek. A szóló kocsik tetején négy darab, 1260 liter össztérfogatú CNG-tartályegység kapott helyet, melyekben 240 kg gáz tárolható, a csuklósok pedig 360 kg üzemanyagot tudnak magukkal vinni hat darab, együttesen 1875 liter kapacitású Type 4-es kompozit tartályban 220 bar nyomáson. Az autóbuszok üzemeltetése biometánnal történik majd, így további nagymértékű üvegházhatású gázkibocsátás kerülhető el, valamint még takarékosabban üzemeltethető a helyi közösségi közlekedés a világörökség részét képező több, mint 2000 éves városban.

A két kerekesszékes férőhellyel rendelkező buszokon a megrendelő kívánalmainak megfelelően az USB-csatlakozók mellett fedélzeti WiFi is található

A gazdaságosság és a környezettudatosság jegyében az autóbuszokat az MAN 48 volton üzemelő EfficientHybrid rásegítő, úgynevezett lágy (mild) hibrid hajtásrendszere is kiegészíti, ami egyrészt üzemanyagot takarít meg a fékenergia visszatáplálása révén, másrészt a start-stop funkcióval csendes és tiszta üzemelést biztosít a megállókban, valamint egyéb megállások során – ezzel a hajtásrendszerrel az autóbuszok a teljes értékű soros-, vagy párhuzamos hibrid hajtásoktól eltérően  még átmeneti jelleggel sem képesek tisztán elektromos üzemmódban haladni, a hajtáslánc elektromos részének szerepe és teljesítménye itt jóval kisebb, elsődleges feladata a belső égésű motor terhelésének csökkentése.

Koblenz vadonatúj gázüzemű „városi oroszlánjai” akár 500 kilométert is képesek megtenni egyetlen feltöltéssel

A rendszer lelkét a motor és a sebességváltó közé beépített, közvetlenül a forgattyús tengelyre ható, indítógenerátorként szolgáló 12 kW-os villanymotor adja. A villamos gép fékezéskor, illetve gázelvétel során generátorüzemben működik (egyéb esetben pedig indítómotorként), vagyis a mozgási energiát villamos energiává alakítja át, melyet a rendszer a tetőn elhelyezett, UltraCap nevű szuperkondenzátoros energiatároló egységekben tárolja. Amint a busz álló helyzetből elindul, az elektromos motor kiegészítő forgatónyomatékkal segíti a gázmotort, ezáltal utóbbinak egy ideig kisebb teljesítményt kell leadnia elinduláskor, csökkentve ezáltal annak fogyasztását és károsanyag-kibocsátását. A rendszer által biztosított, városban nagyon hasznos start-stop funkciónak és a regeneratív fékezésnek köszönhetően az akár 16%-os fogyasztáscsökkentés mellett, az Euro 6-os normában meghatározott emissziós határértékeknél kedvezőbb kibocsátási számok is elérhetők.

Fotók: MAN SE

Címkék