Kitekintő

Beleerősít CNG-hajtású buszok terén az észt főváros

Szépen fogynak a Solaris sűrített földgáz (CNG) üzemű autóbuszai (is), a nyáron elnyert 70 darabos varsói megrendelés után ismét egy nagyobb darabszámú gázbusz-flotta leszállítására kapott megbízást a lengyel buszgyártó: a cég ezúttal kereken 100 darab Solaris Urbino 12 CNG-t szállíthat Tallinnba, miután az észt főváros lehívta egy korábban megkötött keretmegállapodás opciós mennyiségét. Az autóbuszok megrendeléséről szóló megállapodást október elsején írták alá a Tallinna Linnatranspordi AS (TLT) közlekedési vállalat és a Solaris képviselői. 

November végéig 60 szóló, valamint 40 csuklós gázüzemű Urbino áll forgalomba Tallinnban

A TLT még 2019-ben hirdetett közbeszerzési eljárást 100+100 darab gázüzemű városi autóbusz beszerzésére; a járművek szállítási jogát a Solaris nyerte el. A lengyel buszgyártó és a közlekedési vállalat tavaly ősszel kötötte meg az autóbuszok megvásárlására vonatkozó keretmegállapodást, amely első lépésben 60 darab szóló, valamint 40 darab csuklós Urbino CNG leszállítását írta elő nettó 27 millió euró, azaz átszámítva közel nettó 9,7 milliárd forint értékben. A 100 darabos alapmennyiségen felül, a fuvarozónak azonos feltételek mellett további 50 darab szóló és szintén 50 darab csuklós gázüzemű autóbusz vásárlására volt lehetősége, amellyel most élt is a közlekedési vállalat. A tavaly megrendelt 100 darabos flotta felét időközben már átadta a Solaris, november végéig pedig várhatóan a fennmaradó kocsik is megérkeznek Tallinn utcáira. A már forgalomba helyezett autóbuszokkal szerzett kedvező tapasztalatok hatására döntött a TLT az opciós mennyiség lehívása mellett, így jövőre az idén átadott gázüzemű kocsikon felül újabb 100 darab Urbino CNG csatlakozik majd a vállalat járműparkjához.

Jövőre újabb 50 szóló és 50 csuklós Urbino CNG-t vehet birtokba a tallinni utazóközönség

Az idén forgalomba álló és a jövőre érkező járművek meghajtásáról, mind a szóló, mind pedig a csuklós változat esetében Euro 6-os besorolású, hathengeres, 320 lóerős (239 kW) Cummins L9NE6D320 típusjelű gázmotor gondoskodik, az erőátvitelt Voith Diwa 6 típusú automataváltó biztosítja. A járművek mozgatásához szükséges, 220 bar nyomásra sűrített földgázt mindkét kivitel esetében öt darab, a tetőn hosszában elhelyezett kompozit gáztartály tárolja, melyek teljes palackkapacitása egységesen 1575 liter (5×315 liter).

A környezetvédelem a jövőben kiemelt szempont lesz a tallinni városvezetés számára, legkésőbb 2035-ig szeretnék teljesen száműzni a belső égésű motorral szerelt autóbuszokat a város útjairól, ekkortól ugyanis már csak elektromos, vagy hidrogén meghajtású járművek szállíthatják az utasokat a TLT vonalain.

Fotók: Tallinna Linnatranspordi AS

Címkék