Kitekintő

Gázüzemű városi „oroszlánok” érkeztek Oldenburgba

15 darab, MAN EfficientHybrid modullal kiegészített környezetbarát MAN Lion’s City 12 G városi autóbusszal gazdagodott nemrégiben az oldenburgi Verkehr und Wasser GmbH (VWG) közlekedési vállalt 100 százalékban gázüzemű autóbuszokból álló flottája.

A VWG Oldenburg leányvállalata, a Nordbus Oldenburg, amely 2016-ban olvadt be a VWG-be, a 2000-es évek elején kötelezte el magát hosszú távon a fenntartható mobilitás fejlesztése, illetve a helyi személyszállítás károsanyag-kibocsátásának mérséklése mellett. Az Oldenburg többségi tulajdonában álló közlekedési vállalat 2004-ben azt a döntést hozta, hogy az elkövetkezendőkben kizárólag környezetbarát, földgázüzemű autóbuszokat fog az oldenburgi utazóközönség szolgálatába állítani. A döntés eredményeként a társaság flottájában 2016 óta csak földgázüzemű hajtástechnikával szerelt autóbusz közlekedik, amelyek üzemeltetése biogázzal történik.

A VWG  buszparkjához nemrégiben 15 darab szóló, EfficientHybrid modullal szerelt MAN Lion’s City 12 is csatlakozott. A 12,2 méteres autóbuszok hathengeres, 9,5 literes lökettérfogatú, 280 lóerős MAN E1856 típusjelű gázmotorral érkeztek; az igényvezérelt hűtőfolyadék-szivattyút és kétfokozatú levegősűrítőt alkalmazó, 1200 Nm maximális nyomatékú erőforrás a kipufogógáz-visszavezető rendszer (AGR) segítségével, egy 3-utas katalizátorral kombinálva megfelel az Euro VI d emissziós szabványnak. A tetőn elhelyezett gázpalackok együttes kapacitása 1260 liter.

A környezettudatosság jegyében és a járművek üzemanyag-fogyasztásának további csökkentése érdekében Oldenburg új városi oroszlánjait kisfeszültségű, 48 volton üzemelő rásegítő, úgynevezett gyenge (mild) hibrid hajtással, MAN EfficientHybrid modullal szállította a gyártó, ami egyrészt üzemanyagot takarít meg a fékenergia visszatáplálása révén, másrészt a stop-start funkcióval csendes és tiszta üzemelést biztosít a megállókban, valamint egyéb megállások során.

A rendszer nagy vonalakban egy, a motor és a sebességváltó közé beépített 12 kW teljesítményű, robusztus és kopásmentes villanymotorból, valamint a tetőn elhelyezett, UltraCap nevű szuperkondenzátoros energiatároló egységből áll. Az elektromos motor fékezéskor, illetve gázelvétel során generátorként működik (egyéb esetben pedig indítómotorként), vagyis a mozgási energiát villamos energiává alakítja át, melyet a rendszer az említett ultrakapacitásokban tárolja. Hibrid technika nélkül a rekuperáció során nyert energia elveszne az ún. indítási fázisban. Amint a busz álló helyzetből elindul, az elektromos motor kiegészítő forgatónyomatékkal segíti a dízelmotort, ezáltal utóbbinak egy ideig kisebb teljesítményt kell leadnia elinduláskor, értékes üzemanyagot takarítva meg. A rendszer által biztosított, városban nagyon hasznos start-stop funkciónak és a regeneratív fékezésnek köszönhetően akár 16%-os fogyasztáscsökkentés is elérhető a gyártó szerint.

Fotók: MAN SE

Címkék