Ikarus

Járóképes villanybusz-alvázat fejleszt az Ikarus és az Óbudai Egyetem

Intelligens szervizképességű önjáró villanybusz-alvázcsalád fejlesztését kezdte meg a székesfehérvári Ikarus Járműtechnika Kft. és az Óbudai Egyetem konzorciuma.

Az Ikarus MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (GINOP) 841 millió forint vissza nem térítendő támogatás nyertek az 1,582 milliárd forint költségű projekthez. A tervek szerint 2023. március 31-én záruló projekt során az alvázcsalád tagjaira különböző hosszúságú és eltérő felhasználói igényeket kiszolgáló, lokálisan zéró emissziós busztípusok épülhetnek, minimális többlettervezési munka befektetésével. Az 5G kommunikáció révén a járművek a városi közlekedésben való részvételének optimalizálásával az üzemeltetési költségek is jelentősen csökkenthetők lesznek.

Az Óbudai Egyetem a kutatás-fejlesztési projekten belül felméri a közösségi közlekedésben részt vevő szolgáltatók és a szolgáltatást igénybe vevők elvárásait, illetve elkészíti az „okosbusz” és az intelligens szervizrendszer közötti állandó kommunikációs kapcsolatot.

Az MTI érdeklődésére Moór Gyula, a projekt Ikarus részéről kijelölt szakmai vezetője elmondta: négy járóképes alvázat készítenek, egyet csuklós kivitelben, kettőt városi szóló buszokhoz alkalmas méretben, illetve egyet teljes felépítménnyel, hogy azt valós forgalmi körülmények között is tesztelhessék. Hozzátette: céljuk az, hogy a járóképes, motorral és akkumulátorcsomaggal egy egységet alkotó alvázak a majdani legyártást követően rugalmasan alkalmazkodjanak a vevői igényekhez, továbbá szükség esetén a műszaki platform mellé kész karosszériaelemeket is szállítani tudjanak.

A smart megoldásokkal kapcsolatban jelezte: a mostani rendszereknél jóval fejlettebb elektronikus kommunikációban gondolkodnak, a járműre az intelligens szervizrendszer segítségével folyamatosan rálátnának, így az esetleges meghibásodásoknál azonnal birtokában lennének a javításhoz szükséges információknak. Emellett a működési paraméterek, telítettségi és forgalmi adatok is online módon figyelemmel kísérhetők lennének a buszok és a központ közötti oda-vissza kapcsolat révén. Ez a fejlesztési irány egyébként a nyugati buszgyártóknál is megfigyelhető, a járműpark karbantartásában és üzemeltetésében hatékony segítséget jelentő átfogó flottamenedzsment rendszerek egyre gyakrabban jelennek meg a vásárlók számára az autóbuszokhoz kínált gyári csomagban.

A címlapkép illusztráció, forrás: Ikarus Járműtechnika Kft.

Címkék