További gyártók

Jelentősen visszaestek a Rába eredményei

A Rába Nyrt. 11,8 milliárd forintos konszolidált árbevétellel zárta 2020 első három hónapját, ez 19,5 százalékos csökkenés az előző év hasonló időszakához képest. A nehezen prognosztizálható idei évben a Rába a cash-flow-ra koncentrál, valamint működése hatékonyságának növelésére és az újonnan feltáruló piaci lehetőségek kiaknázására törekszik – áll a társaság közleményében. 

A Rába megváltozott kulcspiaci körülmények között működött az év első három hónapjában. A globális tehergépjármű és mezőgazdasági szegmensekben, illetve az európai személygépjármű-piacon a tavalyi év második felétől kezdődően csökkenő aktivitás volt megfigyelhető. Ezzel szemben az orosz buszpiacon 29 százalékos értékesítésnövekedést könyvelt el a társaság az első negyedévben. Az orosz piacon a midibusz- és városi/elővárosi autóbusz futómű szegmensekben a Kamaz, illetve a GAZ-csoport számít a Rába két meghatározó vásárlójának, de a Volgabus részére is szállítanak független mellső, vagy hajtott hátsó futóműveket, azok felfüggesztési elemeit, valamint főhajtóműveket.  Márciusban már a koronavírus-pandémia is éreztette hatását mind a kereslet mérséklődése, mind a globális gazdasági bizonytalanság növekedése formájában.

A városközi Volgabus Delta akár Rába mellső tengellyel is rendelhető (Fotó: Volgabus)

A 2020. üzleti év váratlan kihívások elé állította társaságunkat, hiszen az általános globális gazdasági lassulás mellett a COVID-19 pandémia okozta piaci aktivitáscsökkenést is menedzselnünk kell. Emiatt minden előrejelzés bizonytalan, ám elmondható, hogy a fókusz a Rábánál 2020-ban is a készpénztermelésen és a működési költségek strukturális csökkentésén van. Határozott célunk a válság kapcsán várhatóan átrendeződő globális ellátási láncok lehetőségeinek kiaknázása. A válság ellenére folytatjuk a meghatározó K+F fejlesztéseinket és modernizációs programjainkat, felgyorsítjuk az ipar 4.0 projekteket, és megvizsgáljuk a további vállalat- és eszközalapú akvizíciós lehetőségeinket. – hangsúlyozta Pintér István, a RÁBA Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

A Futómű és az Alkatrész üzletágak sikeresen menedzselték a gazdasági és az iparági lassulást, nyereséget termelve üzemi és EBITDA szinten (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény) egyaránt. A Jármű üzletág esetében viszont jelentős mértékű forgalom csökkenés volt tapasztalható, ez elsősorban a belföldi értékesítésre vezethető vissza, melyet a honvédségi értékesítések elmaradása okozott. A Honvédelmi Minisztériummal 2018-ban megkötött új keretszerződés 2020-ra esedékes megrendelései nem realizálódtak, ebből kifolyólag a Rába Jármű Kft. és a csoportszintű pénzügyi adatok negyedéves összehasonlításban tartalmilag nem egybevethetőek. A Rába még ebben az évben meg kívánja teremteni a honvédségi megrendelések nélküli nyereséges működés feltételeit a Jármű üzletágnál, az ehhez szükséges átalakítások már folyamatban vannak.

A Rába Jármű Kft. a Gépjármű Beszerzési Program 2018 és 2026 évek közötti folytatására kötött keretszerződés szerint a Magyar Honvédség igényei szerint kialakított, a korábbi együttműködésekben már bizonyított terepjáró járműveket szállít a vevőnek – a keretszerződés nem tartalmaz előre vállalt megrendelési kötelezettségeket, a szállítandó mennyiségeket a haderőfejlesztési tervek ütemezése szerint fogja meghatározni a Honvédelmi Minisztérium (Fotó: Rába)

A tervekhez képest gyorsabban halad a tavalyi évben 700 millió forintért megvásárolt hajtástechnikai részegységeket és alkatrészeket gyártó Rekard Csoport vállalatainak konszolidációja, valamint az erőforrások és a gyártás integrációja. A szakmai szinergiák kihasználása már megjelent az eredményekben, és a járvány miatt, piaci pozíciói erősítésére, a Rába felgyorsítja a két cégcsoport integrációját és bővíti a kooperációt. Az akvizíciós program szerint a Rába tavaly vásárolta meg a Rekard csoporthoz tartozó Diagonal Valor Kft.-t, valamint a Rekard Hajtómű- és Gépgyártó Kft. 24,9 százalékos részesedését. A Rekard Kft. fennmaradó 75,1 százalékos részesedését pedig 2021-ben szerzi majd meg.

A Rába Nyrt. első negyedéves jelentése itt olvasható.

Címlapkép: Rába

Címkék