A Volánbusz közleményben reagál a szakszervezeti vádakra

A hazai autóbuszos szakmában nagy port vert fel a Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (KDSZSZ) által a napokban közölt, A Volánbusz nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy a munkavállalóikat és az utasokat a vírusfertőzéstől megvédje! című írás. Ebben Dobi István, az érdekképviselet elnöke több vádat is megfogalmazott az állami busztársaság vezetőivel szemben. Álláspontja szerint a Volánbusz felső vezetése képtelen a koronavírus által okozott problémákat naprakészen kezelni. A Volánbusz most közleményben reagált az elhangzottakra.

Az ominózus írásban a KDSZSZ elnöke sérelmezi, hogy a munkáltató nem volt képes biztosítani az autóbuszvezetők számára a szükséges védőfelszereléseket (arcmaszkokat és kézfertőtlenítőt). Ezen kívül azt is felrótta a társaság vezetésének, hogy a döntéshozóknál nem tudták elérni a tanítási szünetben érvényes menetrend bevezetését, valamint a helyközi közlekedésben az elsőajtós beszállítás felfüggesztését és a vezetőfülke mögötti terület lezárását.

A Volánbusz vezetése korábban jelezte a szakszervezeteknek, hogy a piacon már a vírus magyarországi megjelenése előtt is nehézkes volt a megfelelő mennyiségű tisztító- és fertőtlenítőszer beszerzése. A busztársaság mindazonáltal már a kórokozó hazai felbukkanása előtt megkezdte a fertőtlenítőszerek és szájmaszkok beszerzését. Nemrégiben 4800 orvosi szájmaszk érkezett vállalathoz, a napokban pedig 37 ezer darab 100 ml-es kézfertőtlenítő beszerzése valósult meg. Ezek kiosztását a további, újonnan érkezett szájmaszkokkal együtt a héten meg is kezdte a munkáltató, elsősorban az utasokkal közvetlen kapcsolatba kerülő munkavállalók részére. A Volánbusz a bevezetett intézkedések mellett az elmúlt hetekben azon is dolgozott, hogy a menetjegyek megvásárlására az elővételi pénztárakon kívül más lehetőség is rendelkezésre álljon. Ennek köszönhetően március 23-tól (hétfőtől) a társaság összes helyi és helyközi járatán készpénzmentes mobiljegy szolgáltatás kerül bevezetésre a munkavállalók és az utasok egészségének védelme érdekében. Az alábbiakban olvasható a Volánbusz hivatalos közleménye a KDSZSZ vezetőjének állításaival kapcsolatban.

Sajtóközlemény

A Volánbusz felelős munkáltatóként és szolgáltatóként minden tőle telhetőt megtesz munkavállalói és utasai egészségének védelme érdekében, és visszautasít minden alaptalan vádaskodást, rémhírterjesztést.

A Volánbusz a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében, soron kívüli higiéniai intézkedéseket vezetett be országszerte utasai és munkavállalói védelmében. Az intézkedések keretében fokozottan takarítjuk az autóbusz-állomásokat és a járműveket, vírusölő szerrel mossuk le a kapaszkodókat, kézfertőtlenítő szerrel látjuk el a munkahelyi mosdókat és tisztálkodóhelyiségeket. Kézfertőtlenítő szereket, maszkokat, gumikesztyűket biztosítunk az utasokkal közvetlen kapcsolatba kerülő munkatársaink számára. A fertőtlenítéshez szükséges vegyszerek és  kézfertőtlenítők beszerzését az országban elérhető készletek függvényében végezzük, az eszközök kiosztását a beérkező készletekből biztosítjuk.

Az autóbuszokat minden éjjel és napközben is takarítjuk. Az éjszakai nagyobb fertőtlenítés a következőket tartalmazza: padló fertőtlenítőszeres felmosása, kapaszkodók fertőtlenítőszeres áttörlése vírusölő hatású felületfertőtlenítő szerrel. A napközbeni takarítás keretében a kapaszkodók, fogantyúk többszöri fertőtlenítésére kerül sor kerül az autóbusz-állomásokon, ha a kiállási idő meghaladja a 30 percet. Az autóbuszvezetők is részt vesznek a fertőtlenítésben, a kapaszkodók napi fertőtlenítését végzik. Folyamatosan ellenőrizzük valamennyi autóbuszunk tisztasági és higiénés állapotát, továbbá azt, hogy a járműveken az elrendelt fertőtlenítőszer és törlőkendő megtalálható-e.

A soron kívüli higiéniai intézkedéseket február végén vezette be a társaság (Fotó: Volánbusz Zrt.)

A Volánbusz elővárosi, regionális és országos járatai – a zsúfoltság csökkentése érdekében – az eddig megszokott menetrend szerint közlekednek. Az említett járatokon – a fizikai kontaktus minimalizálása érdekében – a bérletesek és az ingyen utazók a hátsó ajtókat vehetik igénybe, az első ajtón csak azok szállhatnak fel, akiknek menetjegyet kell váltaniuk. A csomagkezelési rend is változik: a járművezető nyitja és zárja a csomagteret, a csomag be- és kivételét az utasok maguk végzik.

A Volánbusz helyi járatain az első ajtós felszállás és a jegyvásárlás felfüggesztése, valamint a helyi menetrendek rendkívüli módosítása a települési önkormányzatok döntési körébe tartozik. Az érintett önkormányzatokkal folyamatosan egyeztet társaságunk, a helyi közlekedésben életbe lépő menetrend-változásokról a Voláninform Facebook-oldalán, valamint a témában folyamatosan frissülő cikkünkből tájékozódhat: https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/34934. Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy az első ajtós ellenőrzés felfüggesztése nem jelenti azt, hogy az érintett járatokon jegy vagy bérlet nélkül lehetne utazni.

A járvány terjedésének megakadályozásában kiemelkedő fontosságúnak tartjuk az egyéni felelősséget is! A veszélyhelyzet miatt elrendelt állami és munkáltatói rendelkezések fegyelmezett végrehajtása közös felelősségünk és kötelességünk.

Budapest, 2020. március 20.

Címlapkép: Volánbusz Zrt.

Címkék