Nagy jelentőségű lépés előtt állnak a Volán-társaságok

Dávid Ilona, a Volánbusz Zrt. és a DAKK Zrt. elnök-vezérigazgatója, a regionális közlekedési központok igazgatóságainak elnöke, valamint a Volán Buszpark ügyvezetője a Rádió Orientnek nyilatkozott a közelgő Állami Vállalatok Állásbörzéjével kapcsolatban, amelyen a Volán társaságok is bemutatkoznak majd. A börzén elsősorban autóbusz-vezetők és járműkarbantartók jelentkezését várják – közölte Dávid Ilona.

Dávid Ilona az interjúban kitért a Volánbusz és a közlekedési központok esetleges integrációjára, és a küszöbön álló piacliberalizációra is.  Mint ismeretes, a közúti közösségi közlekedés fejlesztése és az utasok magasabb színvonalú kiszolgálása érdekében a tulajdonosi jogokat gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter úgy határozott még februárban, hogy kezdődjön meg az előkészítése annak a folyamatnak, melynek eredményeként egy társaságba szerveződhet a Volánbusz Zrt. és a hat regionális közlekedési központ. A Volánbusz vezetése arra kapott felkérést a tulajdonostól, hogy vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy miként hatna a közlekedési központokra és a Volánbuszra, ha azok egy társaságba szerveződnének. Jelenleg a kormánydöntéshez szükséges információgyűjtési és értékelési folyamat zajlik. A folyamat modellezése után fogják bemutatni a terveket a kormánynak, ha pedig az zöld utat ad a folyamatnak, akkor az év második felében megkezdődhet a közlekedési központok, valamint a Volánbusz egyetlen nagy állami cégbe való integrálása. Hozzátette, hogy bármilyen beolvadási forma jön létre, jogutódlással minden munkavállalóra számítanak.

A tervek szerint a Volánbusz zászlaja alatt egyesülhetnek a jelenlegi regionális közlekedési központok (Fotó: Volánbusz Zrt.)

Már csak alig másfél év maradt hátra a hazai személyszállítás liberalizá­ciójának végső határnapjáig

Az elnökasszony elmondta, hogy a következő évben elméletileg meg fog jelenni a liberalizációval kapcsolatos pályázat is. Hamarosan lejár a regionális társaságok közszolgáltatási szerződése, így arra készülnek, hogy a versenyképességet javítsák, felvegyék a versenyt az esetleges versenytársakkal, és nyertesei legyenek a kiírandó pályázatoknak. A szolgáltatási színvonal és a hatékonyság további növelése ugyanis elengedhetetlen feltétele a helyközi autóbuszos közszolgáltatási feladatok ellátására kiírandó pályázaton való sikeres szereplésnek. Ezt a célt szolgálja a nemrégiben elindított autóbuszcsere-program is. Az egykori Volán-társaságok jelenleg összesen 6700 járművel rendelkeznek, ez évről évről több száz új autóbusz beszerzését jelenti, de sok évbe telik, mire a teljes flottát le tudják cserélni. Ezzel párhuzamosan a járműfenntartó üzemeket is modernizálni kell. Nagyon sok feladatuk van, és nagyon sok forrást kell arra találni, hogy az eszközök, valamint a munkakörülmények is 21. századiak legyenek. Emellett a vállalati kultúra is kiemelten fontos, hiszen nagy múltú vállalatokról van szó.  A hagyományokat meg kell őrizni, de tudni kell megújulni is.

 

Forrás: www.orientpress.hu

Címkék