Kitekintő

A Volvo és a Volgren vitte a jackpotot Ausztráliában

Fennállásának eddigi legnagyobb megrendelését könyvelheti el Ausztráliából a Volvo buszgyártó divíziója. A svéd óriáscég az opció lehívása esetén világszinten is kiemelkedő mennyiséget, összesen 900 darab járóképes autóbusz-alvázat szállíthat az elkövetkezendő évtized folyamán a több, mint kétmillió lakosú ausztráliai Perth városába, a Public Transport Authority of Western Australia (PTA) közlekedési vállalat részére, miután nemrég győztesnek hirdették ki az erről szóló, 549 millió ausztrál dollár összértékű tenderen. Van ok az örömre a Volgren háza táján is, a buszok karosszériáit ugyanis a feltörekvő ausztrál buszgyártó készíti majd. Utóbbi cég bő négy évtizede íródó történetében szintén a csúcsot jelenti a mostani megrendelés.

Az Ausztrália nyugati szélén található Perth autóbuszparkja öregedőfélben van, ám a PTA nagyszabású buszbeszerzését nem csak a flotta átlagéletkorának szinten tartása (vagy lehetőség szerinti folyamatos csökkentése), hanem a Metronet nevű fejlesztési program keretében megvalósuló hálózatbővítés is indokolja. A Volvo Buses fővállalkozásában megvalósuló, 10 évre szóló hosszú távú megállapodás keretében a tendergyőztes Volvo-Volgren páros évente átlagosan 90 új szóló autóbuszt szállít majd a közlekedési vállalatnak, az első öt évben 274 millió ausztrál dollár (átszámítva több, mint 54,4 milliárd forint) értékben, míg a második öt évre előirányzott mennyiség opcióként szerepel a szerződésben. (A két gyártó nevének egybecsengése egyébként nem véletlen: a ma már a brazil Marcopolo tulajdonát képező ausztrál karosszáló cég kezdetben kizárólag Volvo alapokra építette típusait, a Volgren márkanév a Volvo és a karosszériaüzemet 1977-ben megalapító Grenda Corporation neveinek összeolvasásából származik.) A történethez hozzátartozik, hogy a Volgren hazai pályán érte el a sikert, a buszok karosszériája ugyanis a cég 15 000 m2 területű malagai gyárában készül majd, ami merő véletlenségből éppen Perth elővárosában található, a buszok rendeltetési helyétől mindössze 11 kilométerre.

A Volgren Optimus már jelenleg is Perth egyik meghatározó autóbusztípusának számít

A Volvo által szállított önjáró alvázakra extrudált alumíniumprofilokból csavarozással összeállított, ún. Co-Bolt technológiával készülő könnyűszerkezetes Volgren Optimus felépítmény kerül, amely a kenguruk földjén igen kedveltnek számít. Az alacsony belépésű, légkondicionált városi buszok felszereltségéből nem maradnak ki a manapság szinte már elengedhetetlennek számító USB-töltőpontok sem. Peter Dale, a Volgren vezérigazgatója elmondta: a perth-i beszerzés mintegy 81 főnek ad munkát hosszú távon a Volgren malagai központjában, a beszállítói láncon keresztül pedig akár további 150 embernek biztosít megélhetést a térségben becsléseik szerint. A Volgren egyébként 1999 óta összesen már több, mint 1800 autóbuszt szállított a PTA részére – az első darabok közül néhány még napjainkban is közlekedik -, újabban pedig Japán felé is terjeszkedik a cég.

Lesz munka bőven a Volgren malagai gyárában

Az új járműveket a PTA kötelékébe tartozó, Perth városának és környékének közlekedéséért felelős Transperth vállalat fogja üzemeltetni. A buszok a nálunk is jól ismert alacsony belépésű Volvo B8RLE járóképes alvázra épülnek majd, természetesen jobbkormányos kivitelben, és az ausztrál előírásokhoz igazodó 2500 mm-es szélességük is elmarad majd az öreg kontinensen megszokottól. A járművek hátuljába beépített hathengeres, 7,7 literes Volvo D8K dízelmotor megfelel az Euro 6-os károsanyag-kibocsátási norma előírásainak. Ezt az erőforrást jelenleg 280, 320 és 350 lóerős (206, 235, illetve 258 kW) teljesítményszinttel kínálja a Volvo. Arról egyelőre nincs információnk, hogy a Perth-be szállítandó kocsik melyik változatot kapják – mindenesetre a legutóbbi, 2017 végén leszállított széria tagjaiba a 320 lovas verziót szerelték.

Egy korábbi szériából való Volvo alvázas Volgren Optimus a Transperth színeiben

A mostani, 900 (de legalább 450) darabos sorozat prototípusa várhatóan augusztus folyamán érkezik meg a Transperth flottájába. A sorozatgyártás beindítása októberre várható, az első évben a tervek szerint 66 új autóbuszt adnak át az üzemeltetőnek. Ezt követően a megcélzott szállítási volumen havonta nyolc új autóbusz lesz.

Fotók: Volvo Buses/Volgren/Transperth

Címkék