Kitekintő

Belép az ausztrál villanybusz-piacra a Volvo

A Volvo tisztán elektromos hajtású autóbuszai már Európa számos országában gyűjtik a kilométereket, a kenguruk földjére azonban egészen mostanáig nem jutottak el a svéd gyártó lokálisan nullemissziós modelljei. Jövőre azonban változik a helyzet, ekkorra készül el ugyanis a Volgrennel együttműködésben gyártott, ausztrál piacra szánt vadonatúj villanybusz. A típus első négy példányát a Public Transport Authority of Western Australia (PTA) ernyőcég alá tartozó, Perth város helyi közösségi közlekedéséért felelős Transperth társaság állítja üzembe.

A négy villanybusz a korábban általunk is megénekelt, nemzetközi léptékkel is komolynak számító 900 darabos tender keretében érkezik a nyugat-ausztráliai városba, a PTA-val tavaly márciusban megkötött szállítási szerződés ugyanis lehetővé teszi, hogy a buszok egy része a normál dízelmotoros mellett különféle alternatív hajtásmódokkal érkezzen, amint azok elérhetővé válnak a Volvo helyi kínálatában. A projekt, melynek előkészítése tavaly kezdődött, jóval több a járművek egyszerű leszállításánál: a Volvo a PTA-val közösen részt vesz az elektromos buszok számára optimális útvonalak kidolgozásában és a töltési stratégia megválasztásában, az ehhez szükséges infrastruktúra és a járművek fogadására alkalmas garázs kiépítésében, valamint a kezelő- és karbantartó személyzet képzésében is. A buszgyártó és a város szoros kapcsolatát jól jelzi, hogy a folyamatban lévő átadások előrehaladtával Perth flottája néhány éven belül kizárólag Volvo gépészetre épülő autóbuszokból fog állni.

Az ausztrál piacra gyártandó Volvo villanybuszok karosszériája a Volgren malagai üzemében készül majd

Amint azt Európán kívül sok esetben megszokhattuk, a gyártási folyamatban a Volvo ezúttal is “csak” alvázszállítóként jelenik meg, a buszok karosszálását a svédek jól bevált ausztrál partnere, a Volgren végzi majd, amely korábban már BYD alvázra is épített elektromos autóbuszt. A Volvo korábban 2021-re ígérte Egyesült Királyság piacára szánt, külső karosszálók számára is elérhető, moduláris önjáró villanybusz-alváz bevezetését, így valószínűleg nem véletlen, hogy ekkora várható a szintén baloldali közlekedésű Ausztráliát megcélzó elektromos típus is. A svéd alapokra a csavarozott alumíniumprofilokból felépülő Volgren Optimus felépítmény 11,7 méter hosszú, de a helyi előírásoknak megfelelően csak 2500 mm széles adaptációja kerül. (Az említett méretlimit egyébként valószínűleg belátható időn belül módosulni fog, tervben van ugyanis, hogy a közúti nehézgépjárművek megengedett szélességét Ausztráliában is az Európában érvényben lévő 2550 mm-re, esetleg 2600 mm-re növelik.)

A technikai részletekről egyelőre viszonylag kevés konkrétumot lehet tudni. A Volvo tájékoztatása szerint a leendő Ausztrália-specifikus villanybusz alá az Európában már bizonyított elektromos hajtáslánc kerül a helyi éghajlati viszonyokhoz igazítva, így az újdonság technikai szempontból várhatóan a nálunk ismert 7900 Electric közeli rokona lesz. Mindezek alapján 160-200 kW-os csúcsteljesítményű központi villanymotorra és a hozzá kapcsolódó kétfokozatú automatikus váltóra lehet számítani, illetve ausztrál források szerint teljes hosszban alacsonypadlós kialakítás és CCS Combo 2 rendszerű plug-in töltő alkalmazása várható.

Európában egyelőre csak komplett autóbusz formájában ismerhetjük a Volvo elektromos típusait

Annak ellenére, hogy a műszaki alapok mellett nagy vonalakban a karosszéria is adott, az ausztrál igényekre szabott Volvo villanybusz bemutatkozására egy kicsit még várni kell: az újdonság hivatalos premierjét a tervek szerint a 2021 júniusában esedékes melbourne-i UITP kongresszuson tartják majd. A legelső példányok várhatóan 2021 végén állnak majd forgalomba Perth belvárosában, a többi potenciális vásárló számára pedig 2022-től válik elérhetővé a típus.

Fotók: Volvo Buses/Volgren/PTA

Címkék