Kitekintő

Megkezdte szolgálatát az első szingapúri háromajtós Alexander Dennis Enviro500

Utasforgalomba állt az első háromajtós kivitelű Alexander Dennis Enviro500 városi emeletes autóbusz Szingapúrban, a helyi közlekedésirányító szervezet, a Land Transport Authority (LTA) hálózatán. Ez az első alkalom, hogy bal oldali közlekedésre szánt háromajtós változat készül a brit buszgyártó kifejezetten exportra gyártott típusából, amelyet ennek érdekében gépészetileg is több ponton átterveztek.

Az Alexander Dennis (ADL) még 2019 áprilisában nyerte el 50 darab háromtengelyes városi emeletes autóbusz szállításának jogát a szingapúri közlekedésszervező részére (az ugyanezen projekt részeként érkező további 50 darab emeletest a Gemilang-MAN párostól szerzi be az LTA). A buszok pontos specifikációját a megrendelővel és a beszállítókkal szoros együttműködésben alakították ki az ADL mérnökei, elmondásuk szerint messzemenőkig figyelembe véve a forgalmas buszjáratokkal rendelkező városállam üzemeltetői igényeit. Szingapúri értesülések szerint az LTA ezzel a beszerzéssel utoljára vásárol kizárólag dízelmotorral hajtott autóbuszokat.

Az üvegezésnek köszönhetően kívülről is jól látható az utastér szintjeit összekötő lépcsők elhelyezkedése

Helyi szemmel a teljes hosszban alacsonypadlós járművek fő érdekességét a két, üvegezett lépcsőfeljáró és legfőképpen a Szingapúrban újdonságot jelentő háromajtós, 2-2-1 ajtóképletű karosszéria jelenti. A buszok elöl bolygó-, középen és hátul pedig lengő-toló rendszerű Ventura Systems utasajtókkal rendelkeznek. A hátsó csigalépcső közvetlenül a harmadik, leszállásra kijelölt ajtóhoz vezet, elősegítve az optimális utasáramlást. Az alsó szinten 18, míg a felsőn 51 ülőhelyet kínáló autóbuszok utasüléseit a Vogel, utastájékoztató rendszerét pedig a LECIP szállítja. A buszokon két kerekesszékes-férőhelyet alakítottak ki.

Hiába az egyik legnagyobb népsűrűségű állam a világon, Szingapúrban ma még nem általánosak a háromajtós városi buszok

A szingapúri kivitel kedvéért az ADL tervezői módosítottak a motor és az erőátvitel komponenseinek elhelyezkedésén is. A legfontosabb változás, hogy az erőforrást keresztirányban beépítve átpozicionálták a menetirány szerinti jobb oldalra, lehetővé téve ezzel a háromajtós kialakítást. A 12,5 méter hosszú emeletes buszok mozgatásáért az Euro 6-os környezetvédelmi besorolású (Szingapúrban 2018 óta követelik meg az ennek való megfelelést), nálunk is jól ismert Mercedes-Benz OM 936 LA dízelmotor 354 lóerős (260 kW) változata felel, amelynek maximálisan 1800 Nm-es nyomatékát négyfokozatú Voith DIWA 864.6 automataváltó továbbítja a kerekekhez. Érdekesség, hogy a korábbi látványterveknek megfelelően a megvalósult járműveken is a C-tengely a hajtott, míg a B jelű egység kormányzott, ellentétben az Enviro500 más piacokra gyártott változatain szokásos elrendezéssel. A legújabb technológiával készült alumínium felépítmény mellett a gyár sajtóanyaga közelebbről meg nem nevezett biztonságnövelő, illetve fogyasztáscsökkentő funkciókat is említ. A buszok felszereltségének részét képezik egyebek mellett az USB-töltőpontok, az ajtók és a lépcsőfeljárók fölé telepített automatikus utasszámlálók, a kamerákon alapuló, frontális és oldalirányú ütközésre is figyelmeztető rendszer, valamint az éberségfigyelő is.

A hátsó traktust teljesen átalakították az eddig gyártott Enviro500-asokhoz képest

A szingapúri rendeltetésű Enviro500-asokat a Kína délkeleti partvidékén fekvő Zhuhai városában, az ADL-csoporttal partneri viszonyban álló Zhuhai Guangtong Vehicle Manufacture Co., Ltd. üzemében szerelik össze, a járművek műszaki támogatását a britek 25 000 négyzetméter területű szingapúri létesítménye biztosítja majd. Az elkészült autóbuszokat már idén május óta folyamatosan szállítja az ADL, az első példány utasforgalmi bevezetését a helyi szokásoknak megfelelően közúti tesztfutások hosszú sora előzte meg.

Pillantás a második ajtó vonalából a busz végébe. A piros kárpitozás az elsőbbségi utasüléseket jelöli

Az LTA tulajdonát képező emeleteseket három helyi alvállalkozó, az SBS Transit, az SMRT Buses és a Tower Transit üzemelteti majd. Az Alexander Dennis az Enviro500-as előző nemzedékéből két részletben összesen 216 példányt szállított Szingapúrba 2014 és 2017 között, valamennyit kétajtós kivitelben.

Fotók: Alexander Dennis Ltd.

Címkék