Egyéb

Péntek esti érdekesség: Scania N230 UB repülőtéri sürgősségi busz

A repülőtéri buszok sok szempontból szabad teret engednek a tervezők fantáziájának, hiszen itt jellemzően a közúti forgalomba helyezhetőség kötöttségei nélkül lehet a buszok jellemzőit a speciális rendeltetés kihívásaihoz igazítani. Ennek megfelelően az elmúlt évtizedekben számos érdekes jármű született ebben a kategóriában, sajátos megoldásokkal. A nagyvilág buszos különlegességeit bemutató rovatunkban ma este egy ilyen jármű következik, mégpedig egyenesen a Távol-Kelet mesés városállamából, Szingapúrból.

A busznak nincsenek hagyományos oldalsó utasajtajai, keresztirányban csak a B-tengely mögötti vészkijáraton át lehet elhagyni az utasteret (Fotó: MANBSP Photography)

Mai főszereplőnk a Szingapúr legfontosabb légikikötőjének számító – és nem mellesleg eddig 11 alkalommal a világ legjobbjának megválasztott – Changi nemzetközi repülőtéren teljesít szolgálatot 2015 nyara óta. A négy éves fejlesztés eredményeként megvalósult, Mass Casualty Carrier (MCC) vagy Amb-Bus néven emlegetett speciális autóbusz egy esetleges kényszerleszállás során vagy más módon megsérült, orvosi ellátást igénylő utasok gyors és szakszerű evakuálására szolgál. A megkülönböztető jelzésekkel, kétoldalt kitekerhető napárnyékoló rolóval és orvosi berendezésekkel is felszerelt jármű a repülőtéri tűzoltóság állományába tartozik. Eszköztárának része egy 8 méteres mobil tűzlépcső is, amely szükség esetén a repülőgép vészkijáratához illeszthető. A busz eredetileg fehér alapon piros csíkos fényezéssel állt hadrendbe, jelenlegi almazöld színét – amely a szingapúri közforgalmú buszok arculatával harmonizál, bár annál valamivel sárgásabb árnyalat – 2016 májusa óta viseli.

A homlokfali ajtó a menetirány szerinti jobb oldalra nyílik (Fotó: MANBSP Photography)

Szerkezeti felépítés szempontjából a busz legfőbb érdekessége a homlokfalon kialakított egyszárnyú, széles lengőajtó, valamint hogy cserébe hagyományos utasajtókkal egyik oldalon sem rendelkezik – leszámítva a baloldalt hátul található, kézi működtetésű vészkijáratot. A homlokfali ajtóhoz természetesen kihajtható kerekesszékes-rámpa is tartozik. A teljes hosszban alacsonypadlós, jobbkormányos jármű keresztirányban beépített farmotorral rendelkező Scania N230 UB önjáró alvázra épül – az ottani szokásnak megfelelően kereskedelmi típusjelzésként is ezt viseli -, az egyedi felépítményt pedig a délkelet-ázsiai térség meghatározó karosszálói közé számító maláj Gemilang Coachworks készítette. A jármű további érdekessége, hogy jelenleg egész Szingapúrban ez az egyetlen N-sorozatú Scania alvázra karosszált autóbusz, mivel arrafelé sokkal inkább az alacsony belépésű, illetve normálpadlós autóbuszok alapjául szolgáló, hosszanti erőforrással szerelt K-sorozatot részesítik előnyben. Legközelebbi műszaki rokonai Tajvanon közlekednek, hagyományos háromajtós, városi kialakítással.

Kinyitott homlokfali ajtóval és rámpával – a fényszórók függőleges oszlopba rendezését is ezek pozíciója indokolja (Fotó: (buses[IN]gapore!))

Természetesen a jármű speciális funkciói is minőségi partnercégek keze munkáját dicsérik: a belső tér kialakítását, illetve felszerelését a tűzoltóautók szegmensében etalonnak számító osztrák Rosenbauer cég helyi leányvállalata (SK Rosenbauer) végezte, a különféle kisebb kiegészítők is tőlük származnak. A vészhelyzet esetén a fekvő sérülteken kívül 13 ülő és 12 álló utas szállítására alkalmas autóbusz rendelkezik hordágy-rögzítési pontokkal, valamint dekontaminálási (fertőtlenítési, sugárszennyezés-eltávolító) képességgel mind fekvő-, mind pedig mozgásképes személyek számára. Utóbbi folyamat az utastéren kívül, a kinyitott állapotban függőleges paravánként is funkcionáló napellenző takarásában történik.

A súlyos sérültek számára fenntartott fekvőhelyek az utastér közepén találhatók, előttük szekrényeket helyeztek el az orvosi eszközöknek (Fotó: (buses[IN]gapore!))

Bár alapvetően repülőtéri belszolgálati járműről van szó, a busz rendelkezik rendszámmal is (SKP 8296 X), így alkalomszerűen közúti forgalomban is megfordul, és mivel hivatalosan mentőautónak számít, mentesül az útdíjfizetési kötelezettség alól is. Természetesen egyúttal ez a városállam legnagyobb mentőautója is.

Címlapkép: MANBSP Photography

Sorozatunk többi része ide kattintva érhető el!

Címkék