Kitekintő

Mellor: új trónkövetelő a brit villanybusz-piacon

Új, számára eddig kiaknázatlan piaci szegmensben készül megvetni a lábát a mostanáig kizárólag minibuszok átépítésével foglalkozó, rochdale-i (Anglia) székhelyű Mellor Coachcraft Ltd., amely jövőre belép a teljes méretű elektromos buszok gyártói közé. A cég egy átfogó termékcsaládon dolgozik, amelynek első típusai már jövőre megjelenhetnek az utakon.

Túl azon, hogy a Mellor saját állítása szerint új modellcsaládjának bemutatkozása az utóbbi évek legjelentősebb buszpremierje lesz az Egyesült Királyságban, a gyártó közleménye egész Európa legszélesebb villanybusz-palettájának kiépítéséről beszél, ami azért elég merészen hangzik. Az mindenesetre eldöntöttnek tűnik, hogy a vadonatúj egyszintes termékcsalád számos hosszúsági és szélességi változatban, különféle hatótávval és megengedett gördülő össztömeggel lesz majd elérhető, összhangban a cég méret- és költségoptimalizációt középpontba állító felfogásával. A fejlesztés során kihasználják a Mellor anyavállalata, a Woodall Nicholson Ltd. által biztosított szélesebb körű lehetőségeket is. A mostani bejelentés összhangban áll a Mellor újrapozicionálására vonatkozó, idén októberben meghirdetett tervekkel, amelynek része egy új gyártóbázis létrehozása is az észak-angliai Scarborough városában. A létesítmény várhatóan jövő ősszel kezdi meg működését, integrálva a ProMech Technologies nevű, e-mobilitásra szakosodott testvércéget is a gyártási folyamatba.

Magáról az új termékvonalról egyelőre nem árult el többet a Mellor, leszámítva szinte már kötelezőnek mondható, sejtelmes sötétségbe burkolózó látványtervet a homlokfal körvonalairól, amely alapján a fejlesztés alatt álló típuscsalád egy kissé a VDL stílusára emlékeztető vonásokkal rendelkezik majd. A gyártó azt ígéri, hogy decemberben további részleteket oszt meg a 2022-től piacra kerülő újdonságról. A főként a szigetországban, illetve az egykori Brit Birodalom egykori területein aktív belföldi konkurensekkel ellentétben a Mellor az Egyesült Királyság autóbusz-piacának remélt felrázása mellett később a kontinentális országokat is célba venné Európában.

Bár mifelénk nem különösebben ismert a neve, a Mellor távolról sem kezdő a buszpiacon. A jelenleg mintegy 130 főt foglalkoztató, évi 500 jármű előállítására képes cég közel 60 éves múltra tekint vissza, bár eddig jobbára a kisebb kategóriákban mérette meg magát. Jelenlegi kínálatát az Orion, Strata, Maxima és Tucana nevű minibuszok alkotják, amelyek rendre a Fiat Ducato, a Mercedes-Benz Sprinter, az Iveco Daily és a Volkswagen Transporter alapjait hasznosítják erősen átépített formában, és akár alacsonypadlós kivitelben, elektromos hajtással is kérhetők.

Címlapkép: Mellor Coachcraft Ltd.

Címkék