Magazin

Véget ért a Zöld Busz Mintaprojekt Békéscsabán, következik Nyíregyháza

A Zöld Busz Program demonstrációs mintaprojektjének második állomásán, Békéscsabán is befejeződött az az egy hónapon át tartó tesztidőszak, melynek során a Volánbusz üzemeltetésében egy tisztán elektromos hajtású autóbusz vett részt a város helyi közlekedésében. A békési megyeszékhelyen egy Solaris Urbino 12 Electric vendégeskedett október közepétől, melyet a helyi utazóközönség térítésmentesen próbálhatott ki.

A Zöld Busz Programot előkészítő Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt az első, debreceni helyszín és az azt követő békéscsabai állomás után hamarosan, várhatóan még ezen a héten Nyíregyházán folytatódik. Az alprojekt részeként információink szerint a holland Ebusco cég 2.2 típusjelű modellje mutatkozik majd be a szabolcsi megyeszékhelyen, amellyel az előző két állomáson tesztelt elektromos autóbuszokhoz hasonlóan természetesen a nyíregyházi utazóközönség is ingyenesen utazhat. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a demonstrációs mintaprojekt 800 millió forintos keretösszegéből Nyíregyházának is 56 millió forintos támogatást nyújt a részvételhez, ezen belül a holland villanybusz utazóközönségnek való bemutatásához, illetve magához a teszteléshez.

A teljes hosszban alacsonypadlós, városi kivitelű, 12 méteres holland villanybusz a Zöld Busz Mintaprojekt egyik minősített partnere, a CS-Process Mérnöki Kft. közreműködésével érkezik hazánkba (Fotó: Ebusco)

A demonstrációs szakaszban – amely lényegében egy tapasztalatszerzési lehetőség az önkormányzatok, illetve az általuk megbízott szolgáltatók számára a villanybuszok üzemeltetése, infrastruktúra-igényének kialakítása, menetrendbe állítása terén – hét gyártónak, illetve konzorciumnak nyílik lehetősége elektromos buszaik és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások bemutatására, éles környezetben való tesztelésére a Zöld Busz Programban részt vevő településeken. A közeljövőben még további öt telephelyi infrastruktúrával rendelkező városban, Esztergomban, Kaposváron, Kecskeméten, Zalaegerszegen és Székesfehérváron, később pedig a Mátrai Erőmű térségében mutatkoznak be a program minősített partnercégeinek villanybuszai, 1-1 hónapon át tartó tesztfutások keretében.

Címlapkép: Zöld Busz Projektiroda

Címkék