Magazin

Békéscsabán is elindul a Zöld Busz Mintaprojekt

Tegnap megérkezett Magyarországra a Solaris Európa számos nagyvárosában megfordult elektromos tesztbusza, amely tavaly ősszel Pakson is vendégszerepelt egy rövid ideig. A tisztán elektromos hajtású autóbusz a Zöld Busz Programot előkészítő demonstrációs mintaprojekt keretében elsőként Békéscsabán fog forgalomba állni.

A Békéscsabára érkező elektromos Urbino egy korábbi tesztfutás alkalmával Stuttgartban, 2017 decemberében

A kormány által meghirdetett Zöld Busz Programot megelőző és előkészítő mintaprojekt szeptember 1-én Debrecenben indult útjára, ahol már a vége felé közeledik ott szolgálatba állított Mercedes-Benz eCitaro 1 hónapos tesztüzeme.  A mintaprojekt két kezdeményezés keretében vizsgálja az elektromos busz beszerzéssel és üzembe helyezéssel járó kihívásokat, illetve gyűjt tapasztalatokat a Zöld Busz Program számára, megkönnyítve ezzel a városi közlekedésben az elektromos buszokra való átállást. A finanszírozási mintaprojekt keretében a Magyar Állam 800 millió forint támogatást nyújt a projektben részt vevő városok helyi közlekedésének fejlesztése céljából új, elektromos meghajtású buszok, valamint önjáró trolik beszerzésére, a jelenlegi buszállomány részleges cseréjére. Mindemellett a demonstrációs mintaprojektben további 800 millió forint keretösszegű forrás áll rendelkezésre szintén a projektben részt vevő települések számára, annak érdekében hogy demonstrációs céllal elektromos autóbuszokat tudjanak forgalomba állítani 1-1 hónapos utasforgalmi tesztüzemben. Debrecen és Békéscsaba mellett Kaposvár, Kecskemét, Zalaegerszeg, Nyíregyháza, Székesfehérvár és Esztergom is részt vesz a környezetbarát közlekedést népszerűsítő programban.

A Solaris világot járt demóbusza tegnap érkezett meg hazánkba Németországból

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a békési megyeszékhelynek is 56 millió forintot biztosít a projektben részt vevő villanybusz-típusok utazóközönségnek való bemutatását és tesztelését célzó demonstrációs szakasz megindításához. A 12 méter hosszú Solaris Urbino 12 Electric típusú, teljes hosszban alacsonypadlós elektromos autóbusz egy hónapon keresztül, menetrend szerint, a nappali órákban, minden nap más útvonalon fog közlekedni a városban, bekapcsolva ezzel minden városrészt a projektbe.

A 2017-es gyártású autóbusz már három éve turnézik Európában

A Békéscsabára érkező jármű mozgatásáról ZF AVE 130 típusú kerékagymotoros hátsó portálfutómű gondoskodik, a beépített vízhűtéses villamos vontatómotorok legnagyobb teljesítménye egyenként 110 kW. A tesztbuszba 240 kWh összkapacitású Solaris High Energy akkumulátorcsomag került. Az energiatároló egység a gyári előkészítésnek köszönhetően akár pantográfos rendszerű is töltésre is alkalmas, ám a töltés természetesen – kiépített infrastruktúra hiányában – csak a standard konnektoros (plug-in) megoldással történik majd. Az autóbusz 100-150 kilométer közötti távolságot képes megtenni egy feltöltéssel az üzemi körülményektől függően.

A demóbusz összesen 75 személy szállítására alkalmas, közülük 30-nak ülőhely is jut. Az utasülések közül 16 darab helyezkedik el a padlószinten, ami kiemelkedően jó, 53%-os arányt jelent. A kényelmi extrák terén a szokásosat hozza a teszt-Urbino, a ma már alapvetőnek számító légkondicionáló és elektronikus utastájékoztatás mellett a homlokfali fényszórókat leszámítva a teljes külső belső világítás LED-diódákat alkalmaz, a buszvezető pedig érintőképernyős kezelőfelületen kérheti le menet közben a jármű legfontosabb adatait.

Fotók: Solaris Bus & Coach

Címkék