Magazin

Városnéző mikrobusszal bővült a BKV szentendrei múzeumának gyűjteménye

A téli szünet végével április 1-én, húsvét hétfőn ismét megnyitja kapuit a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum, amelynek legújabb kiállítási darabja egy, valaha a Margitszigeti Sétajáraton szolgált mikrobusz lesz – tájékoztatta portálunkat az intézményt fenntartó BKV. A típus első járműveit 47 évvel ezelőtt éppen április első napján állították forgalomba. Az új retró jármű mellett számtalan patinás, évszázados múltra visszatekintő közlekedési eszköz is megnézhető, bejárható a szentendrei HÉV-állomás mellett található közlekedési múzeumban.

Április 1-től ismét várja a látogatókat az idényjellegűen, tavasztól őszig nyitva tartó, a főváros és Magyarország közösségi közlekedésének történetét bemutató szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum. Az ipartörténeti gyűjtemény rendkívül népszerű, sokak kedvence lett az elmúlt három évtizedben. A Budapest arculatát a hetvenes-nyolcvanas években meghatározó BKV-s Ikarus autóbuszok és Ganz villamosok mellett olyan különleges közlekedési eszközök is megtekinthetők itt, mint a Ganz-Hunslet G2 prototípus metrószerelvény egyik vezérlőkocsija, vagy egy 1897-ben készült, 1906-os állapotában helyreállított villamos.

A múzeum gyűjteményében számos kötöttpályás jármű, például korhűen restaurált, akár több mint száz éves villamosok is megtekinthetők

A gyűjtemény most egy újabb unikális, retró járművel bővült. A szentendrei BKV-múzeumba került ugyanis a Margitszigeti Sétajárat egykori járműveinek egyike, a címlapképünkön látható pótkocsis mikrobusz. A sok felnőttben kalandos, gyermekkori élményeket idéző, „himbálózó” vagy „kisvonat” becenevű jellegzetes járművek története 1977-ig nyúlik vissza, kimondottan városnézésre kialakított mikrobuszok azonban már 1962 óta közlekedtek a Budapesten.

Az UAZ műszaki alapokra épített egyedi mikrobusz-szerelvények évtizedeken át a Margitsziget és a Városliget jellegzetes járművei voltak

A most múzeumba vonult különleges típus az eredeti, Nysa N59 furgonok által vontatott szerelvények kivonása után került a Városligetbe és a Margitszigetre. A négy új sétajárat az UAZ-451 típusú szovjet terepjárók (a Magyar Honvédségnél egykor nagyon elterjedt, nálunk szinte kizárólag katonazöld színben ismert kisbuszok – a szerk.) gépészeti főegységeinek felhasználásával készült a BKV-nál. A forgalmi engedély szerint két pótkocsit is maga után húzó, egyedi kivitelű mikrobusz-szerelvény mindhárom kocsija nyitott utastérrel készült, a sofőr zárt fülkéjében alakították ki az idegenvezető ülőhelyét is. Míg a korábbi Nysa sétajárat csak 10 km/h sebességgel haladhatott, az UAZ-alapú mikrobuszok már 25 km/h sebességgel is közlekedhettek, bár ezzel továbbra is lassú járműnek minősültek. A piros-fehér fényezésű szerelvények 48 embert tudtak egyszerre szállítani, és a BKV kőbányai garázsa volt az otthonuk. Az 1977-ben készült négy darab első generációs járművet 1989-ben cserélték le öt újonnan épített, azonos típusú szerelvényre, amelyek 1989. május 1-én álltak szolgálatba. Bizonyára sokaknak fűződnek kellemes gyermekkori emlékei a szentendrei BKV-múzeumban most kiállított, egykor YBL-726 forgalmi rendszámmal közlekedő „himbálózóhoz” is, amely az öt második generációs sétajárat egyike.

Fotók: BKV Zrt.

Címkék