Utazás

Szeptember végéig ingyen utazhatnak az ukrajnai menekültek a BKK járatain

Miközben az Európai Unió számos országában eltörölték már az ukrajnai menekültek ingyenes utaztatását, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) mai bejelentése alapján a fővárosi közlekedésszervező egészen 2024. szeptember 30-ig meghosszabbítja ezt a lehetőséget közösségi közlekedési járatain az Ukrajnából érkező személyek számára. A Fővárosi Önkormányzat kezdeményezésére a díjmentes utazás az eddigiekhez hasonlóan, egy személyazonosításra alkalmas ukrán úti okmány felmutatásával vehető igénybe. A környéki autóbusz- és a HÉV-járatok Budapesten belüli szakaszaira ugyanakkor 2024. április 1-től nem vonatkozik az ukrán menekültek ingyenes utazási lehetősége.

Ismét meghosszabbította – ezúttal 2024. szeptember 30-ig – az eredetileg 2022. március 4-én bevezetett ingyenes szolgáltatását a BKK azon ukrán állampolgárok számára, akiknek a háború miatt kellett elhagyniuk otthonaikat, így ők továbbra is díjmentesen utazhatnak a budapesti közösségi közlekedés járatain. A társaság portálunkhoz eljuttatott közleményéből kiderül, hogy a szolgáltatás igénybevétele akkor lehetséges a menekültek számára, ha rendelkeznek valamilyen hivatalos ukrán úti okmánnyal (ukrán útlevél, ukrán személyi igazolvány, ukrán tartózkodási engedély, Ukrajnában tanuló egyéb külföldi diákok esetében ukrán diákigazolvány, illetve olyan egyéb okirat, amelyben egyéb külföldi állampolgár esetében ukrán lakcím is megtalálható). A díjmentes utazásra jogosító okmányokat továbbra is elfogadják a BKK-járatokon (kivéve a 100E repülőtéri gyorsjáratot, a Budavári Siklót, a nosztalgiajáratokat és a hajókat).

A 2024. március 1-től életbe lépett agglomerációs tarifa együttműködés miatt a HÉV-ek és az agglomerációs „kék” autóbuszok esetében a Budapesten belüli szakaszon való díjmentes utazás 2024. március 31-ével megszűnik.

A BKK saját elmondása szerint továbbra is azon dolgozik, hogy az Ukrajnából érkező menekültek helyzetét a lehető legjobban megkönnyítse. A társaság az ügyfeleit is arra kéri, hogy utazásaik alatt, ha szükséges, nyújtsanak segítséget a BKK járatain közlekedő menekülteknek.

A címlapkép illusztráció, forrás: BKK

Címkék