Utazás

Továbbra is ingyenesen utazhatnak az ukrajnai menekültek a BKK járatain

A Budapesti Közlekedési Központ 2022. május 31-ig meghosszabbította az ingyenes utazási lehetőséget a közösségi közlekedési járatain az Ukrajnából érkező menekült személyek számára – írja portálunkhoz eljuttatott közleményében a BKK. A Fővárosi Önkormányzat kezdeményezésére a díjmentes utazás az eddigiekhez hasonlóan, egy személyazonosításra alkalmas ukrán úti okmány felmutatásával vehető igénybe.

Mint írják, továbbra is díjmentesen utazhatnak a BKK járatain azok az ukrán állampolgárok, akiknek a háború miatt kellett elhagyniuk otthonaikat. A Budapesti Közlekedési Központ 2022. május 31-ig meghosszabbította a március 4-én bevezetett ingyenes szolgáltatását a menekültek számára, amennyiben rendelkeznek valamilyen hivatalos ukrán úti okmánnyal (ukrán útlevél, ukrán személyi igazolvány, ukrán tartózkodási engedély, Ukrajnában tanuló egyéb külföldi diákok esetében ukrán diákigazolvány, illetve olyan egyéb okirat, amelyben egyéb külföldi állampolgár esetében ukrán lakcím is megtalálható). Ez utóbbi kitétel magyar szempontból különösen fontos: a BKK sajtóosztálya kérdésünkre megerősítette, hogy ily módon azon ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező kárpátaljai magyar menekültek számára is biztosított a díjmentes utazás, akik rendelkeznek ukrán lakcímet tartalmazó okirattal.

azon ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező kárpátaljai magyar menekültek számára is biztosított a díjmentes utazás, akik rendelkeznek ukrán lakcímet tartalmazó okirattal.

A BKK tehát úgy határozta meg az elfogadható igazolványok, egyéb okmányok körét, hogy az minden ukrajnai menekült esetében egyaránt igénybe vehető legyen, segítve ezzel is minden rászorulót.

A díjmentes utazásra jogosító okmányokat továbbra is elfogadják a BKK-járatokon – kivéve a 100E reptéri gyorsjáratot, a siklót, a nosztalgia járatokat és a hajókat -, valamint a HÉV és a főváros környéki agglomerációt kiszolgáló „kék” buszjáratok Budapesten belüli szakaszán.

A BKK a továbbiakban is segíti a menekülteket

A Budapesti Közlekedési Központ elmondása szerint továbbra is azon dolgozik, hogy az Ukrajnából érkező menekültek helyzetét a lehető legjobban megkönnyítse. A társaság az ügyfeleit is arra kéri, hogy utazásaik alatt, ha szükséges, nyújtsanak segítséget a BKK járatain közlekedő menekülteknek. A Budapesten belüli utazástervezéshez továbbra is érdemes a BudapestGO mobilalkalmazást használni, amely valós idejű közlekedési információk alapján javasol útvonalat.

Címlapkép: BKK

Címkék