Kitekintő

Közel ötszáz új normálpadlós városi autóbuszt szállít Brazíliavárosba a Marcopolo

Történetének egyik legnagyobb darabszámú, egyetlen ügyféltől érkezett belföldi megrendelésének teljesítését kezdte meg január végén a Marcopolo, amely összesen 473 darab szóló városi autóbuszt szállít a hazája fővárosában, Brazíliavárosban tevékenykedő BsBus Mobilidade társaság részére.

A Marcopolo Torino S felépítménnyel rendelkező városi buszok döntő többsége, szám szerint 426 példány háromajtós kivitelben érkezik, míg a fennmaradó 47 kocsit négyajtós karosszériával szállítja a brazil buszgyártó. Ricardo Portolan, a Marcopolo belföldi kereskedelmi és marketing igazgatója szerint a jelentős darabszám jól szemlélteti a cég gyártókapacitási képességeit is. A tekintélyes létszámú flotta tagjai a Brazíliavárost körülvevő, további szatellitvárosokat is magába foglaló szövetségi kerület (Distrito Federal) járatain kerülnek bevetésre, specifikációjuk megfelel a helyi előírásoknak.

Az új buszok az ugyancsak Brazíliában gyártott és a helyi piacon bestsellernek számító Mercedes-Benz OF 1721 orrmotoros önjáró létraalvázra épülnek, így városi rendeltetésük ellenére normálpadlós kialakításúak. Az esélyegyenlőséget és a mozgáskorlátozott utasok zavartalan bejutását a második ajtónál telepített kerekesszékes lift biztosítja. A fejtámlával ellátott, részben kárpitozott City utasüléssekkel szerelt beltérben az első ajtó mögött kalauzülés is helyet kapott, ami európai szemmel manapság már szintén érdekességként említhető. Ezen kívül része a felszereltségnek többek között az ABS, az utastéri kamerarendszer, a GPS-alapú flottamonitorozó rendszer, de a Marcopolo sajtóanyaga külön kiemeli a pneumatikus működtetésű utasajtókat és a csúszásgátolt, zajcsökkentő hatású taraflex padlóborítást is. A laprugózású (!) járművek mozgatásáról az alvázzal járó, Euro 6-os környezetvédelmi normát teljesítő négyhengeres, 208 lóerő (153 kW) teljesítményű, 780 Nm csúcsnyomatékú Mercedes-Benz OM 924 LA dízelmotor gondoskodik, hatfokozatú Mercedes-Benz G 85-6 kézi sebességváltóval együttműködve.

Az 1957-ben Expresso São José néven megalapított BsBus Mobilidade társaság – amely egy közelmúltbeli arculatfrissítés keretében vette fel jelenlegi nevét – napjainkban Brazília egyik legkorszerűbb városi autóbuszflottájával büszkélkedhet, a jellemzően Euro 6-os besorolású motorokkal szerelt járművek közül több mint 600 kocsi Marcopolo karosszériával rendelkezik.

A műszaki alapként szolgáló Mercedes-Benz OF 1721 alváz egyszerűségének, megbízhatóságának és a csillagos márka jól kiépült helyi szervizhálózatának köszönhetően szintén népszerű a helyi üzemeltetők körében, a legelső változat 1998-as piacra kerülése óta már több mint 100 ezer darabot adtak el belőle.

Fotók: Marcopolo

Címkék