Kitekintő

254 új Marcopolo távolsági busz a JCA Grupo flottájában

Brazíliában nem aprózzák el a buszbeszerzéseket: összesen 254 darab Marcopolo távolsági autóbusszal bővíti flottáját az ország egyik legnagyobb közúti közlekedési vállalatának számító JCA Grupo. A tekintélyes rendelésállomány Viaggio 900, Paradiso 1050, Paradiso 1200 valamint Paradiso 1800 DD típusokból tevődik össze. Az új szerzemények négy különböző, a JCA csoporthoz tartozó üzemeltető céghez, név szerint az Auto Viação 1001, Auto Viação Catarinense, Viação Cometa és Expresso do Sul vállatokhoz kerülnek majd. A buszok leszállítása a tervek szerint már a hónap végén megkezdődik.

A megrendelés oroszlánrészét a Marcopolo csúcsmodellje, a 15 méter hosszú, négytengelyes, emeletes Paradiso 1800 DD típus teszi ki, amelyből 93 darabot vásárol a JCA Group. A terjedelmes buszok Scania K440 8×2 járóképes alvázra épülnek, lendületes mozgatásukhoz szükség is van az erős, 13 literes, 440 lóerős (324 kW) Scania DC13 440 dízelmotorra. A felső szinten 46 hagyományos utasülés, míg az alsó szinten 8 darab ággyá alakítható fotel kap helyet.

A második legnagyobb darabszámot, összesen 82 kocsit a ké ttengelyes Paradiso 1050 típusból rendelte a leendő üzemeltető. A Scania K360 4×2 alvázra épülő, 13,1 méter hosszú buszokat 46 utasüléssel szerelik fel.

64 példány érkezik a kereken 14 méteres, háromtengelyes Paradiso 1200 modellből, melyek tiszteletet parancsoló hosszuk ellenére rövidebb társaikhoz hasonlóan szintén csak 46 utas befogadására lesznek alkalmasak. Az előzőekhez hasonlóan a járóképes alvázat ezekhez a buszokhoz is a Scania szállítja.

A Marcopolo turistabuszainak belépő szintjét megtestesítő Viaggio 900 típusból 15 darabot szerez be a JCA Grupo. Ezek a buszok orrmotoros Mercedes-Benz alvázra épülnek, ami Dél-Amerikában közel sem számít olyan ritkaságnak, mint nálunk. Érdekesség, hogy a típus korábbi generációját Alfa Busz Interregio II néven idehaza is ismerhetjük.

Valamennyi autóbuszt légkondicionálóval, 110 V-os csatlakozó aljzatokkal, USB-csatlakozókkal és fedélzeti audio-video rendszerrel szerelik fel, az emeletesek ezen felül még toalettel is rendelkeznek majd.

Fotók: Marcopolo/Douglas de Souza Melo

Címkék