Utazás

Mezőkövesden elkészült a Volánbusz új autóbusz-állomása

A MÁV-Volán-csoport utasai 2023. december 10-től a vasútállomás mellett épült új, korszerű, kényelmes autóbusz-állomáson vehetik igénybe a Volánbusz szolgáltatásait Mezőkövesden – közölte a busztársaság pénteken.

A Mezőkövesd-Bükkzsérc kerékpárút kialakítása és a mezőkövesdi közösségi közlekedés fejlesztése című, a Terület- és településfejlesztési operatív programban Mezőkövesd önkormányzatának konzorciumi vezetésével benyújtott, eredményes pályázatnak köszönhetően a Volánbusz 465 millió forint támogatással és 243,5 millió forint saját forrásból épített új autóbusz-állomást a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei városban, a vasútállomás mellett.

Az egykori MÁV utasellátó helyén létesült, kétszintes, 383 m2 hasznos alapterületű állomásépület utasforgalmi része akadálymentes, klimatizált váróteremmel, akadálymentes mosdókkal, információs szolgálattal, pénztárral, az utasváróban elektronikus utastájékoztató táblával 2023. december 10-től állt az utasok szolgálatába. A Volánbusz munkavállalóinak feladatellátását autóbusz-vezetői pihenőhelyiség, valamint 10 szolgálati helyiség, azokat kiszolgáló teakonyha és szociális helyiségek biztosítják. A korszerű fűtési és épületgépészeti rendszerek, valamint a napelemes energiatermelő rendszer energiatakarékosan biztosítják az utasok és a munkavállalók kellemes várakozási és munkakörülményeit.

Az új autóbusz-állomáson 2 csuklós és 6 szóló fedett kocsiállást, valamint egy fedetlen, szóló kocsiállást alakítottak ki összesen 630 m2 peronterülettel. 7 autóbusz parkoló, 7 szolgálati személygépjármű parkoló, 2 mozgáskorlátozott parkoló, valamint 28 darab P+R parkoló épült, fedett kerékpártároló és utcabútorok kerültek a területre.

Az állomás üzembe helyezésével megváltoztak a távolsági és regionális autóbuszjáratok útvonalai. A Mezőkövesdet érintő helyközi autóbuszjáratok többsége a korábbi, városközpontban lévő autóbusz-állomás helyett közvetlenül a vasútállomás mellett kialakított új autóbusz-állomásról indul, illetve oda érkezik. A menetrend módosítás következtében a Mezőkövesd vonzáskörzetében elhelyezkedő települések szinte mindegyikéről közvetlenül elérhetővé vált a vasútállomás, azaz lényegesen egyszerűbb az eljutás Budapest, illetve Miskolc–Nyíregyháza irányába a busz-vonat kombinált utazást választók számára.

A mezőkövesdi autóbusz-állomás érintésével közlekedő autóbuszjáratok mintegy 30 településre biztosítanak közvetlen eljutási lehetőséget, elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye déli, dél-nyugati részén található településekről a városba ingázók, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegyék székhelyére irányuló hivatásforgalmi utazási igények kiszolgálásával. Az autóbusz-állomást érintő vonalakon a Volánbusz 2022-ben mintegy 2,1 millió utazásról gondoskodott. Az állomás közvetlenül 491 ezer utas eljutásához járult hozzá mintegy 39 ezer helyközi járaton. A városban mintegy 6100 helyi járat közlekedik évente. A Volánbusz mezőkövesdi telephelyén 29 autóbusz és 65 munkavállaló, köztök 55 autóbusz-vezető teljesít szolgálatot.

Címkék