Utazás

Július 1-től emelkednek a helyközi viteldíjak

A helyközi közszolgáltatásokat megrendelő Építési és Közlekedési Minisztérium Közlekedési Szolgáltatási Főosztályának „elrendelő” levele alapján valamennyi közösségi közlekedési társaságnál változnak a díjtarifák 2023. július elsejével – közölte a Volánbusz.

Tíz kilométer távolságig az eddigi 250 forint helyett 400 forintba fog kerülni egy teljes árú, egy útra szóló menetjegy. Egy 10 és 15 kilométer közötti távolságra s egy útra szóló, teljes árú menetjegy ára 450 forint lesz; 15 és 20 km közötti távolságra 500 forintot, 20 és 25 km közötti távolságra 550 forintot, 25 és 30 km közötti távolságra pedig 600 forintot kell fizetni egy teljes árú, egy útra szóló menetjegyért. A 30 kilométernél nagyobb távolságra szóló menetjegyek, illetve a bérletek ára változatlan marad. Az 50%-os, a 90%-os, valamint – ahol releváns – a 20%-os és a 33%-os kedvezményt tartalmazó menetjegyek árát is a teljes árú menetjegyekre vonatkozó emelésekkel összhangban kell módosítani. Az elrendelő levél a MÁV-Start és a GYSEV szolgáltatási területére érvényes, automatából váltott menetjegyekre vonatkozó 5%-os kedvezményt 2023. július elsejei hatállyal megszünteti, az internetes felületeken váltott menetjegyekre vonatkozó 10%-os kedvezményt 5%-ra csökkenti.

A tarifaemelés kapcsán meg kell jegyezni, hogy a helyközi jegy- és bérletárakban – bár ezt az inflációs hatások, az üzemanyagár drágulás és az évről évre növekedő költségek indokolták volna – már 13 éve nem történt változás, legutóbb 2010 februárjában emelkedtek a helyközi viteldíjak 10, illetve 15%-kal.

A mostani áremelés viszonylag jelentősnek tekinthető, de érdemi elmozdulást várhatóan nem fog eredményezni a bevételi oldalon, s a május 1-én bevezetett szuperolcsó bérletkonstrukciók okozta, a legóvatosabb becslések szerint is 10 milliárdos nagyságrendű bevételkiesést is aligha tudja majd észrevehetően kompenzálni.

 

Címkék