Magyar gyártók

Azerbajdzsánban nyitna összeszerelő üzemet az Ikarus

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá április 19-én az Ikarus és az azerbajdzsáni Sumgait Technologies Park LLC egy, az ország területén létesítendő Ikarus gyár felépítéséről és működtetéséről, valamint egy szervizközpont létrehozásáról a Karabah régióban. A projekt a magyar buszgyártó globális terjeszkedési stratégiájának részét képezi, amelynek keretében egyes piacokat helyi összeszerelésű járművekkel szolgálnának ki.

A külföldi gyáregységek létesítésének tervéről éppen két héttel ezelőtt, az Ikarus új márkaarculatának bemutatása alkalmából tartott sajtórendezvényen hallhattunk először, ám a pontos helyszínt akkor még nem nevezték meg a magyar buszgyártó képviselői. Az Azerbajdzsánban felépítendő üzem esetében a felek kezdésként évi 100 darabos termeléssel számolnak, ezt három éven belül 500 darabra növelnék, az azeri igények mellett kiszolgálva a környező exportpiacokat is. Arról egyelőre nem esett szó hivatalosan, hogy pontosan milyen – dízelüzemű vagy elektromos – busztípusokat gyártanának a létesítményben.

Az Ikarustól fénykorában sem volt idegen a hasonló szerepvállalás egyes távolabbi piacokon: a hetvenes-nyolcvanas években számos, helyi igényekre szabott típust szállítottak többnyire fejlődő országokba félkész vagy „lapra szerelt” állapotban, SKD (semiknockeddown), illetve CKD (completely-knocked-down) kivitelben, amelyeket aztán helyben szereltek össze a Magyarországról szállított alkatrészkészletekből.

Címlapkép: Ikarus

Címkék