Magyar gyártók

Ahol a múlt a jövővel találkozik: bemutatkozott az Ikarus új márkaarculata

Új emblémával folytatja visszatérését a nemzetközi buszgyártás színpadára az Ikarus. Magyarország egyik legismertebb, immár közel 130 éves múltra visszatekintő márkájának most bemutatott új logója nem csak az elődök öröksége előtt tiszteleg, de reagál a piaci és vizuális trendek változásaira is. A dinamizmust és megbízhatóságot sugalló stílusvilág támogatja az Ikarus intenzív nemzetközi terjeszkedését, jelezve, hogy a cég újra jelentős szereplő kíván lenni a világ buszgyártásában. Az új márkaidentitást bemutató sajtórendezvényre portálunk is meghívást kapott.

Az Ikarus Global Zrt. zuglói irodájának aulájában ma délelőtt megtartott sajtótájékoztatón Tankó Zoltán, a cég vezérigazgatója mutatta be az nagy múltú buszgyártó vadonatúj logóját, de az Ikarus cégcsoport leányvállalatainak képviseletében jelen volt Hermann Tibor, az Ikarus Járműtechnika Kft. ügyvezető igazgatója, Somorai Krisztián, az Ikarus Electric Zrt. vezérigazgatója, valamint Sipos Zoltán, az Ikarus villanybuszait forgalmazó Electrobus Europe Zrt. vezetője is, akik készséggel válaszoltak az újságírók kérdéseire.

Az autóiparban az elmúlt évek során valóságos emblémaváltási hullámnak lehettünk tanúi – a személyautó-gyártók közül elég csak a Kia, a Nissan, a Citroën, a Lotus, a BMW vagy éppen a Dacia közelmúltban újratervezett logóira gondolni, de a buszos szegmensből is említhetünk példát az Alexander Dennis személyében. Az Ikarus megújult arculatát az alkotók szándéka szerint letisztult, fiatalos színek és egyszerűsített formavilág jellemzi. Az új logó kialakítása precíz tervezőmunka eredménye, amelynek során a hagyományokat ötvözték innovatív jövőképpel, a márka „Innovation is tradition” , azaz magyarra fordítva „Az innováció tradíció” jelmondatával összhangban. A modernizált, emblematikus szárnymotívum és a kilencvenes évek óta használt bemetszés a márkanév „R” betűjében a nagy elődöket hivatott megidézni, ám a vonalak vékonyabbak, a formák szellősebbek lettek, a harmonikus összhatás pedig leginkább a struktúra arányos kialakításának köszönhető.

Az Ikarus új arculatát az Everlek kommunikációs- és PR-tanácsadó iroda jegyzi. „A márka fő színe hagyományosan a kék, ami a párhuzamos és merőleges formákkal és a választott betűtípusokkal egységben komoly, határozott és precíz érzetet kelt. Ezt a komolyságot lazítja kicsit a szellős struktúra és a másodlagos színek használata: a lila és a zöld megjelenése melegebb és természetesebb asszociációkat hoz elő. Az optimista, dinamikus érzést tovább erősítik az égboltot ábrázoló fotók és az absztrakt, szelet formázó minták koncepciózus használata” – foglalták össze a stílusvilág alapgondolatait a készítők.

Tökéletes időzítést adott az arculatfrissítésnek, hogy az Ikarus márciusban megnyerte a 2017 óta húzódó védjegypereit (a Modulo autóbuszok 2018 júliusában csődbe ment gyártójával szemben – a szerk.), a Fővárosi Ítélőtábla pedig jogerősen kimondta, hogy az Ikarus védjegy ún. jóhírű védjegy, így abszolút védelmet élvez hazánkban.

Büszkék vagyunk erre az ikonikus védjegyre, ennek megfelelően, nagy felelősséggel vágtunk bele az arculatfrissítésbe. A tervezés megkezdése előtt átgondoltuk az Ikarus márkáját. Megfogalmaztuk a vízióját, misszióját, márkaértékeit és az archetípusát, megvizsgáltuk a versenytársak kommunikációját és az iparági vizuális trendek változásait. A tervezés fő szempontjai a márka legfőbb értékeiből fakadtak. A tradíciókra építve céltudatosan és optimistán készülünk a jövőre, a piacnak pedig azt üzenjük, hogy a 130 éves Ikarus határozottan jelen van! Az arculatfrissítésre elsősorban az Ikarus 2022-ben megkezdett intenzív nemzetközi terjeszkedésének támogatása céljából került sor. Célunk, hogy az Ikarus márkájú buszok újra megjelenjenek az Ikarus hagyományos piacain, a mai kor igényeinek megfelelő felszereltséggel és látványelemekkel” – mondta el Tankó Zoltán, az Ikarus Global Zrt. vezérigazgatója.

A rendezvényen újabb részleteket tudhattunk meg a magyar buszgyártó közeljövőbeli terveiről is. Az Ikarus külföldön futó demóbuszai jelenleg Lengyelországban, Romániában és Németországban szállítják az utasokat – utóbbi országban már négy eladott járművel büszkélkedhet a cég -, de a tervekben más piacok, például Törökország meghódítása is szerepel, ahol szintén jól emlékeznek még az egykor az országban szolgáló, közkedvelt magyar autóbuszokra. Ezen kívül bizonyos helyszíneken, ahol a piaci viszonyok ezt megkövetelik, helyi összeszerelő üzemek létesítése is szóba került – akár dízelmotoros típusok számára is -, erről azonban további részleteket Tankó Zoltán egyelőre nem oszthatott meg. Idehaza tavaly összesen 17 elektromos autóbuszt értékesítettek három különböző szolgáltató – a Weekendbus, a Kaposvári Közlekedési Zrt. és a Volánbusz – részére. Bár a korábbi hangzatos kormányzati tervek ellenére 2021 óta egyáltalán nem írtak ki tendert hazánkban elektromos autóbuszokra, az Ikarusnál továbbra is bíznak a magyarországi lehetőségekben, ám alapvetően exportorientált gondolkodásmód jellemzi a cégcsoportot. A cél az, hogy világszerte a megbízhatósággal azonosítsák a márkát, ami a jelek szerint jó úton halad: a Székesfehérváron közlekedő, tavaly átadott 12 darabos flotta a Volánbusztól származó adatok szerint januárban 95%-os rendelkezésre állást produkált, ami elektromos buszoknál, téli üzemeltetési viszonyok mellett kitűnő eredménynek számít.

A termékpaletta fejlesztésére vonatkozó kérdésünkre az Ikarus képviselői elmondták, hogy mind akkukapacitás, mind pedig akkukémia terén szeretnének a jelenleginél több variációs lehetőséget kínálni ügyfeleiknek, és tovább növelni a buszok magyar, illetve európai értékhányadát. A jelenleg használt megbízható, CATL gyártmányú lítium-vasfoszfát (LFP) energiatárolók mellett így opcióként nagyobb energiasűrűséget biztosító lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) vontatási akkumulátorokkal is elérhetővé válnak az Ikarus villanybuszai, várhatóan még az idén. A demóbuszokkal szerzett gyakorlati tapasztalatokat és az üzemeltetőktől beérkező visszajelzéseket mindeközben folyamatosan építik be a járművekbe. A legújabb fejlesztéseket felvonultató, a gyáriak által V4 kódnéven emlegetett variáns az október 7. és 12. között Brüsszelben megrendezésre kerülő Busworld Europe 2023 kiállításon mutatkozik majd be a nagyközönségnek. A jármű külső megjelenésében nagyjából hasonló lesz a 120e típus eddigi kiviteleihez – bár a gyártó a homlokfalon és hátfalon is ígér módosításokat -, ám a lemezek alatt egy utolsó csavarig átdolgozott járműről lesz szó, többek között újragondolt főbb méretekkel, vázszerkezettel és belső térrel, új vontatási akkumulátorokkal és továbbfejlesztett műszerfallal, készen arra, hogy felvegye a versenyt napjaink vezető buszgyártóinak termékeivel. A fejlesztés során nagy hangsúlyt fektetnek a vezetéstámogató eszközökre, az ergonómiára és a kényelemre is. Az Ikarus további stratégiai célja, hogy a cégcsoport más vállalatainak bevonásával átfogó csomagot kínáljon leendő vásárlóinak, a járművek mellett beleértve a töltőberendezéseket, szervizszolgáltatásokat és a korszerű buszüzemeltetésben egyre inkább elengedhetetlenné váló telematikai- és flottamenedzsment rendszereket is.

Fotók, látványtervek: Ikarus Bus & Coach

Címkék