Magazin

Négy vármegyén át menekült a rendőrök elől a jászapáti busztolvaj

A jászberényi nyomozók őrizetbe vettek egy jászapáti férfit, aki az éjszaka során elkötött egy autóbuszt, majd négy vármegyét megjárva végül egy árokba borult vele – számol be a nem mindennapi, de sajnos nem is példa nélkül álló esetről a police.hu. Az ámokfutás a 4-es számú főúton, Kaba és Püspökladány között ért dicstelen véget a tolvaj számára.

A rendőrségre 2023. január 19-én este érkezett bejelentés, miszerint Jászapáti területéről 20 óra körül elloptak egy – a police.hu beszámolója szerint 40 millió forint értékű – autóbuszt. A tolvaj egy magántulajdonú Scania Touring HD távolsági buszt szemelt ki magának, ám pechjére a meglovasított viszonylag fiatal jármű GPS nyomkövetővel is el volt látva, így nem okozott különösebb nehézséget az útvonalának bemérése. A jászsági rendőrök megkezdték a Scania üldözését, a tolvajnak azonban esze ágában sem volt megállni, ehelyett Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyék területén is keresztülhajtott a rendőrökkel a sarkában. A sofőr a rendőri jelzéseket figyelmen kívül hagyva folytatta útját, míg végül Hajdú-Bihar vármegyében a 4-es számú főúton, Kaba és Püspökladány között áttért a menetirány szerinti baloldalra, majd az útárokba hajtott, ahol fának ütközött – az incidenst rendőrségi kamera is megörökítette. Az ismeretlen férfi ezt követően kipattant a buszból és a szántóföld felé futva próbált kereket oldani, de a rendőrök utolérték és elfogták.

Hamar kiderült, hogy az önjelölt buszsofőr rovásán több is van: elfogatóparancs volt érvényben ellene, két nappal korábban ugyanis egy személyautót is eltulajdonított Jászapátin, melyet azonnal értékesített is, de a nyomozók megtalálták a kocsit és lefoglalták. Az egyelőre kétséges, hogy a busszal is hasonló tervei voltak-e, vagy esetleg – ami szintén előfordult már hazánkban – „kocsikázásra” nyúlta le, az okozott kár azonban a képek alapján jelentős.

A 22 éves jászapáti férfit – aki ráadásul nem rendelkezik jogosítvánnyal, és el is van tiltva a vezetéstől – a nyomozók lopás, valamint eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntett elkövetésével gyanúsítják, és őrizetbe vették.

A címlapkép illusztráció!

Címkék