Magazin

Árokba borult egy autóbusz az M7-es autópályán

Eddig tisztázatlan körülmények között vasárnap reggel öt óra körül letért az útról és árokba borult egy magyar honosságú autóbusz az M7-es autópálya 70-es kilométerszelvényében, a Budapest felé vezető oldalon, Szabadbattyán térségében. A balesetben nyolc ember életét vesztette, nyolcan súlyosan és negyvenen könnyebben sérültek meg, közöttük két tizenéves gyermek is. A sérülteket a helyszíni ellátás után Siófokra, Veszprémbe, Székesfehérvárra és Budapestre szállították kórházba. A Rolitúra Kft. háromtengelyes Mercedes-Benz Tourismo 17 RHD típusú turistabusza Horvátországból tartott hazafelé ötvenégy utassal és két gépkocsivezetővel a fedélzetén. A busz egy egynapos baskai túrán volt Horvátországban.

A balesetet szenvedett 60 személyes autóbusz (Fotó: RoliTúra)

A baleset kapcsán Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője vasárnap délelőtt azt közölte: a busz átszakította a szalagkorlátot és az autópálya felüljárója hídpillérének ütközött. A buszon több mint ötvenen utaztak, a székesfehérvári hivatásos és a sárszentmihályi önkéntes tűzoltók a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett két irányból, a jármű eleje és hátulja felől kezdték meg az utasok kimentését – mondta.

Hozzátette: a tűzoltóknak több ülést, valamint a mennyezetre felfüggesztetett monitorokat is el kellett távolítaniuk, hogy hozzáférjenek a sérültekhez. Tizennégy utast a tűzoltók mentettek ki, a többiek saját erejükből hagyták el a buszt.

Meg nem erősített információk szerint a baleset bekövetkezte előtti pillanatokban az autóbusz valami miatt a jobb oldali sávból elkezdett nagy sebességgel húzódni a leállósáv irányába, és a szalagkorlátot átszakítva a felüljáró pillérének ütközött, ezt követően pedig árokba borult. A baleset viszonylag nagy sebesség mellett történt. Az balesetben a busz vezetője is életét vesztette. Az utasok közül sokan a busz alá szorultak, onnan kellett kimenteni őket. A műszaki mentés során az autóbuszt daruval fogják a kerekeire állítani és kiemelni az autópálya menti árokból.

A 8 éves autóbusz minden bizonnyal jó műszaki állapotban lehetett. Műszaki vizsgáját 2021. márciusában újították meg és emelt sebességű közlekedésre alkalmas, azaz Tempo 100-as minősítéssel is rendelkezett, amelynek révén a jármű 100 kilométeres óránkénti sebességgel is haladhatott az autópályákon. A minősítést évente kell megújítani és a megfelelőség megszerzéséhez szigorú műszaki követelményeket kell teljesítenie a vizsgált autóbusznak. Az jármű egyébként a műszaki vizsgálat időpontjában 964.657 kilométer futásteljesítménnyel rendelkezett.

A rendőrség tájékoztatása szerint a baleset miatt lezárták a sztráda főváros felé oldalát.A forgalmat a szabadbattyáni lehajtónál leterelik a 7-es út felé, ahonnan a 63-as úti csomópontnál lehet visszatérni az M7-es autópályára. Mivel a helyszínelés és a műszaki mentés hosszadalmas folyamat lesz, a közlekedés lassan áll majd csak helyre az érintett útszakaszon.

Fotók: MTI/Mihádák Zoltán, forrás: MTI/MBI

Címkék