Magazin

Jogerősen hat évet kapott a veronai buszbalesetben vétkes sofőr

Peren kívüli megegyezés született a 2017-es veronai busztragédia járművezetőjének ügyében. A halálos közúti tömegszerencsétlenség okozásában bűnösnek talált V. Jánost hat év letöltendő szabadságvesztéssel sújtották. Ez számottevő enyhítést jelent a korábbi, tavaly júniusban meghozott ítélethez képest, első fokon ugyanis kétszer ennyit, tizenkét évet mért rá a bíró.

Ahogy korábban, V. János ezúttal sem jelent meg személyesen az olasz ítélőszék előtt. A vádat képviselő ügyész és a vádlott védője között viszont megegyezés jött létre, amelynek értelmében az első fokon kiszabott maximális, tizenkettő helyett jogerősen mindössze hat évre kell börtönbe vonulnia, sőt, biztosan leülnie csak két és fél évet kell. Büntetését Olaszországban kell letöltenie, ráadásul annak egy részét a végrehajtási intézményen kívül. Az áldozatok hozzátartozói felháborodtak az enyhítésen és keveslik a sofőr büntetését. A korábban megállapított kártérítési igényeket helyben hagyta a másodfokon eljáró bírói testület. Érdekesség, hogy bár ugyancsak még az elsőfokú ítélet részeként V. Jánost örökre eltiltották a vezetéstől, ez csak Olaszország területére érvényes – így idehaza időközben sikeresen vissza is szerezte a jogosítványát. A saját felelősségét vitató V. János egyébként a baleset óta eltelt közel öt évben egyszer sem találkozott az áldozatok hozzátartozóival, és bocsánatkérésre sem volt hajlandó.

A 2017. január 20-ai veronai buszbaleset 17 áldozatot követelt

A magyar járművezető büntetőpere ezzel lezárult, fellebbezésnek helye nincs. Novemberben és decemberben az autópálya fenntartói állnak majd bíróság elé, a persorozat a tanúk meghallgatásával folytatódik. Idehaza ugyanakkor a munkaköri alkalmassági engedélyt kiállító üzemorvossal és a busztársasággal szemben a magyar hatóság bűncselekmény hiányában már tavaly megszüntette a nyomozást.

Mint ismeretes, 2017. január 20-án éjszaka Verona és Velence között, San Martino Buon Albergo település közelében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium franciaországi sítáborból hazatérő diákjait és kísérőiket szállító autóbusz súlyos, halálos áldozatokat követelő balesetet szenvedett. Az illetékes hatóságok az érintett autópálya-szakasz tervezői és fenntartói mellett a tragédia idején szolgálatot teljesítő buszvezetőt, a súlyos alvászavarral kezelt V. Jánost tették felelőssé a történtekért. Valamivel éjfél előtt az általa vezetett Setra S 317 GT-HD máig tisztázatlan körülmények között, fedélzetén 54 utassal és kétfős személyzettel letért az autópályáról, majd az aszfaltcsík melletti szalagkorlátot áttörve és maga alá gyűrve az út felett átívelő felüljáró pillérének csapódott és kigyulladt. A porig égő autóbusz 17 embert, köztük 11 fiatalkorút vitt magával a lángsírba, ezzel ez lett legsúlyosabb, magyarokat külföldön ért közlekedési baleset az 1999-es deutschlandsbergi buszkatasztrófa óta.

Címkék