Magazin, Szponzorált tartalom

Íme 5 kérdés, amit fel kellene tennie egy állás elfogadása előtt

Korábban ajánlottak-e Önnek munkát? Még ne örüljön előre túlzottan. Higgadt fejjel mérlegeljen és minden állásajánlatot alaposan gondoljon át. Azt tanácsoljuk, hogy gondolkodjon el több kulcsfontosságú kérdésen.

Miután alaposan mérlegelte képességeit és lehetőségeit, a Jooble állásportálon az alábbi kulcsszavakkal: állások Sátoraljaújhely nézhet új munkalehetőségek után.

Megkapta-e azt az ajánlatot, amire annyira várt? Avagy hirtelen egy másik cég ajánlata csábítóbbnak bizonyult? Mielőtt elfogadná, először is jól gondolja át döntését. A munkahelyváltás valójában egy elég bátor lépés. Új szerződés aláírása előtt az alábbi kérdésekre kap választ.

1. Milyen lesz a munkanapja?

Az első dolog, amit meg kell kérdezni, az a munkaidő időtartama. Mikor kezdődik és mikor ér véget a munkanap? Lehetséges, hogy azoknak az embereknek, akiknek dolgozni fog, még hétvégén és ünnepnapokon is “zaklatják” alkalmazottaikat vagy későig bent tartják őket a munkahelyükön.

A munkaköri leírás megegyezik-e azzal a feladattal, amit ténylegesen fog végezni? Kinek fog beszámolni teendőiről? Hagyja, hogy a munkáltató egyértelműen felvázolja az Ön munkakötelezettségeit, illetve magyarázza el, hogyan milyen módon fogják értékelni az elért eredményeit, sikereit, valamint közölje Önnel azt is, hogy hogyan néz ki egy sikeres munkatárs, így elkerülheti a jövőbeni konfliktusokat és csalódásokat.

2. Ez az a cég, amelyben fejlődni és sikereket fog elérni?

A karrierszakértők azt tanácsolják, hogy azonnal kérdezze meg a munkáltatót a munkahelyi továbbképzési és szakmai fejlődési lehetőségekről – így nemcsak érdeklődést mutat a munka iránt, hanem azonnal megérti, milyen karrier utat fog bejárni ebben a cégben. Ez különösen akkor fontos, ha hosszútávra tervez az adott vállalatnál.

3. Elégedett lesz-e a cég értékeivel és munkahelyi légkörével?

Nemkevésbé fontos, hogy mennyire tud majd beilleszkedni a leendő csapatba és a munka ritmusába. Ha általános benyomást szeretne kapni a vállalat egészében uralkodó munkahelyi légkörről, megkérdezheti egy toborzótól vagy munkáltatótól. Próbálja meg kideríteni, mit mondanak mások a munkahelyi atmoszféráról. Ha lehetséges, jobb közvetlenül beszélni azokkal, akik a cégnél dolgoznak.

4. Mennyi lesz a fizetése?

“No, végre eljutottunk a legfontosabbhoz!” – gondolja Ön. Ha még nem volt rá alkalma megbeszélni a fizetését, megkérdezni a követelményeket, vagy azt, hogy mit kínál a cég, akkor itt az ideje. Ügyeljen arra, hogy jól felkészüljön, és utánajárjon, mennyi az átlagfizetés a hasonló beosztásban, hasonló felelősséggel rendelkező emberek számára.

5. Hogyan fog eljutni a munkahelyére?

Ha ez álmai állása és olyan messze lakik, hogy bármelyik munkahelyhez három átszállással kell mennie tömegközlekedéssel vagy bérel egy lakást és készen áll közelebb költözni az irodához, akkor inkább hagyja ki ezt a lehetőséget.

A kutatások szerint azok az emberek, akik autóval vagy tömegközlekedéssel jutnak el munkahelyeikre, kevésbé elégedettek életükkel és több stresszt élnek át, mint azok, akik közelebb dolgoznak az otthonukhoz vagy szabadúszók.

Biztosak vagyunk abban, hogy ezekre az egyszerű kérdésekre adott átgondolt válaszok mindent világossá tesznek. Legyen őszinte magával és a potenciális munkáltatóval szemben.

Címkék