Kitekintő

Új Setra emeletes buszok érkeztek a német meseútvonalra

Öt vadonatúj Setra S 531 DT emeletes távolsági busszal frissítette járműparkját a nyelvtörőnek is beillő nevű Bad Wildunger Kraftwagenverkehrs- und Wasserversorgungsgesellschaft mbH (röviden BKW) társaság. A tetszetős megjelenésű járművekkel az észak-hesseni Nordhessischer Verkehrsverbund (NVV) közlekedési szövetség égisze alá tartozó járatokon lehet utazni.

A buszok a Nordhessischer Verkehrsverbund zöld-kék-fehér színeit viselik

A közelmúltban szolgálatba állított emeletesek óránkénti menetrend szerinti járatokat teljesítenek a NVV hálózatának 500-as jelzésű, Bad Wildungen és Kassel közötti, mintegy 50 kilométeres viszonylatán, amelyet elsősorban ingázók és diákok vesznek igénybe napi rendszerességgel. A 85 ülőhellyel (ebből 65 a felső szinten található) és 14 állóhellyel rendelkező emeletesek érdekessége, hogy ezek az első távolsági Setra autóbuszok, amelyeket a B-tengely előtt kétszárnyú, 1380 mm-es szabad nyílást biztosító utasajtókkal szereltek fel. A kerekesszékesek utazásának megkönnyítésére a buszokat kihajtható rámpával és elkülönített peronrésszel is ellátták, ezen kívül mindkét ajtóhoz került elektronikus utasszámláló berendezés is. A felszereltségben a fedélzeti WiFi mellett a népszerű USB-töltőpontok, valamint a LED-es olvasólámpák is megtalálhatók, a járművezető munkáját pedig többek között a Sideguard Assist nevű, radaralapú holttérfigyelő kanyarodássegéd funkció segíti.

A vonaljárati felhasználáshoz viszonylag egyszerű beltér társul

A tiszteltet parancsoló 12,8 literes, 530 lóerős (390 kW) Mercedes-Benz OM 471 dízelmotorral szerelt autóbuszok Tempo 100-as vizsgával is rendelkeznek. Mivel a járművek a Hanau és Bréma közötti, turisztikai attrakciónak számító mintegy 600 kilométeres „német meseútvonal” (Deutsche Märchenstraße) egy szakaszán közlekednek, oldalukat jól ismert Grimm-mesefigurák – például Rapunzel és Holle anyó – rajzai díszítik.

Ez itt éppen a Rapunzel (magyar fordításban Aranyhaj) meséjét felidéző példány

Az immár egy évszázados múltra visszatekintő, többek között egyszintes Setra S 515 HD turistabuszokat is üzemeltető BKW a menetrend szerinti járatok biztosítása mellett városnéző túrákat, továbbá egy- és többnapos kirándulásokat is kínál.

Fotók: Daimer Truck AG/Setra

Címkék