Magazin

A Siemens szállítja a pécsi eCitarók töltőberendezéseit

A pécsi Tüke Busz Zrt. még januárban írt ki közbeszerzési eljárást 8 darab új, alacsonypadlós, kizárólag elektromos hajtással rendelkező, szóló városi autóbusz és a kapcsolódó töltési infrastruktúra a Zöld Busz Program keretein belül történő beszerzésére. Az autóbuszokat az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Traction Electrics Kft. alkotta konzorcium szállítja, s a pályázatra adott nyertes ajánlat részeként a Siemens Zrt. Smart Infrastructure üzletága biztosítja a töltőberendezéseket a megvásárolt buszokhoz. 

A Siemens négy Siemens & Kostad CPC 180 típusú töltőállomást fog telepíteni az uránvárosi autóbuszállomáson és a Tüke Busz Tüskésréti úti telephelyén, a 180 kW-os duplakaros e-busz töltő egyszerre két autóbusz kiszolgálására képes, egyenként 90 kW-os teljesítménnyel. A töltőállomások darabonkénti vételára nettó 11, 46 millió forint, ez az összeg magában foglalja az állomások teljes karbantartását a garanciaidő alatt. A töltőinfrastruktúra kiépítése várhatóan ez év novemberében fejeződik be.

Ami pedig a járműveket illeti, a nettó 178,5 millió forintért beszerzett autóbuszok várhatóan október végén készülnek el a Daimler Truck AG mannheimi üzemében, forgalomba állításuk legkésőbb decemberben valósulhat meg. A háromajtós autóbuszok 74 utast tudnak egyidejűleg a fedélzetükön szállítani, hatótávolságuk egyetlen feltöltéssel elérheti akár a 250-300 kilométert is. Az villanybuszokat felszerelik aktív ütközés- és gyalogosvédelemi rendszerrel, vészfékasszisztensel és távmüködtetésű előkondicionálás funkcióval is, utóbbi segítségével a busz beltere a reggeli indulás előtt, még a töltőn állva előre lehűthető, illetve felfűthető, értékes hatótáv-kilométereket spórolva meg ezáltal. A járművekre és a töltőberendezésekre együttesen vállalt 42 hónapos teljes körű jótállás mellett a gyártó a kocsiszekrény szerkezetére 120 hónapos garanciát biztosít.

A négy pécsi e-kút mellett eddig a Siemens ötvenhat busztöltő berendezés leszállítására kapott megbízást országszerte, melyek egy részét már teljesítette. A német technológiai vállalat világszerte több városban (pl. London, Zürich, Bern, Brisbane) segíti elkötelezetten a zéró emissziójú közösségi közlekedést.

Forrás: Siemens, a címlapkép illusztráció.

Címkék