Magazin

Korlátlan utazásra jogosító, kilenc eurós bérletet vezetnek be Németországban

Pénteken a német törvényhozás felsőháza jóváhagyta azt a „9 für 90-Ticket” néven emlegetett, közösségi közlekedési bérletekre vonatkozó 2,5 milliárd eurós tervet, amelynek értelmében június 1-től három hónapon át havonta mindössze 9 euróért, azaz nagyjából 3500 forintos összegért olyan bérletet lehet vásárolni, amellyel kedvezményesen lehet utazni a helyi, az elővárosi, illetve a regionális járatokon Németország teljes területén. A bérlet érvényes lesz valamennyi közösségi közlekedési eszközre, így autóbuszra, vonatra, villamosra, metróra, valamint kompra is, és minden esetben korlátlan utazási lehetőséget biztosít.

A kedvezményes bérlet bevezetésére a megemelkedett üzemanyag- és energiaárak miatt, illetve az orosz energiaimporttól való függőség csökkentése érdekében kerül sor – a cél egyértelműen az, hogy az embereket arra ösztönözzék, váltsanak tömegközlekedésre. A tervezetet Dr. Volker Wissing közlekedésért és digitális ügyekért felelős német szövetségi miniszter már a Mercedes-Benz mannheimi buszgyárában tartott május 2-ai sajtónapon is megemlítette. A bérletet első körben a három nyári hónapra, azaz júniusra, júliusra és augusztusra lehet megváltani, az ára pedig havonta 9 euró lesz. Bár kifejezetten az ingázóknak szánják, hogy azok így otthon hagyják az autóikat, a kedvezmény mindenkinek szól, így nem csak a német állampolgárok, hanem az országba látogató turisták is megválthatják, ésországszerte használhatják a helyi, elővárosi és regionális közösségi közlekedésben, akár a tartományi határokon át is. Például a Berlinben megvásárolt bérlet utazásra jogosít Münchenben vagy Hamburgban is, és ugyan többszöri átszállással, de akár egy több mint 500 kilométeres Berlin-Köln út is megjárható vele. A bérlet azonban nem érvényes az országos járatokra, azaz az ICE, IC és EC vonatokra, valamint a FlixBus és a FlixTrain járataira sem. A kedvező árat jól mutatja, hogy a Berlin két központi közlekedési zónájában érvényes havi bérlet tízszer annyiba kerül, mint a 9 eurós díjtermék.

A közszolgáltatók bevételkiesését a kormány átvállalja, erre a célra mintegy 2,5 millió eurót különítettek el. A lépés ugyanakkor a kritikusok, a szakma és a szakszervezetek szerint akár a közösségi közlekedés összeomlásához is vezethet, és úgy látják, hogy kaotikus állapotokra, túlterheltségre, járatkimaradásokra is fel kell készülni, mivel nem biztos, hogy elegendő eszköz áll majd rendelkezésre a megnövekedett utasforgalom kiszolgálására.

A címlapkép illusztráció, forrás: Solaris Bus & Coach

Címkék