Kitekintő

Ezerhétszáz környezetbarát busz beszerzését támogatja a német szövetségi kormány

Németországban 1699 zéró emissziós és alacsony károsanyag-kibocsátású autóbusz beszerzésének és az üzemeltetésükhöz szükséges infrastruktúra kiépítésének finanszírozásáról döntött a szövetségi kormány: a Szövetségi Közlekedési és Digitális Infrastruktúráért Felelős Minisztérium a 2024-ig rendelkezésre álló, 1,25 milliárd eurós keretből első körben 600 millió euró – mai árfolyamon számolva 226,3 milliárd forint – támogatást ítélt oda 8 közlekedési vállalatnak.

A program első pályázati felhívásában összesen 5000 jármű beszerzésére érkezett finanszírozási igény a német közszolgáltatóktól, ebből az első fordulóban 1390 tisztán elektromos hajtású (akkumulátoros), 148 hidrogén tüzelőanyag-cellás, 51 önjáró trolibusz, valamint 110 biometán üzemű autóbusz megvásárlására és a hozzájuk kapcsolódó töltési infrastruktúra kiépítésére nyújt pénzügyi támogatást a közlekedési minisztérium. A kezdeményezés minden alacsony károsanyag kibocsátású technológia számára nyitott, de a program a hangsúlyt elsősorban a zéró emissziós járművekre helyezi, ennek megfelelően kerültek elbírálásra a kérelmek is. A szövetségi kormány a hagyományos belső égésű motorral szerelt autóbuszok beszerzéséhez képest felmerülő többletköltségek legfeljebb 80%-át támogatja, s a finanszírozás magában foglalja az infrastrukturális beruházások megvalósítását is.

A legjelentősebb támogatásban a főváros, Berlin közösségi közlekedése részesül; a Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) 350 akkumulátoros, a Transdev GmbH pedig 325 akkumulátoros, 40 tüzelőanyag-cellás és 110 biometán üzemű autóbusz beszerzésére kap támogatást. Hamburgban 472 villanybusz beszerzését finanszírozza a kormány, a járműveken a Hamburger Hochbahn AG (289) és a VHH – Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH (183) osztozik. Kölnben az állami finanszírozásnak köszönhetően tovább folytatódhat a város hidrogénbusz-flottájának bővítése, oda újabb 108 tüzelőanyag-cellás busz érkezik, Münchenben pedig 143 tisztán elektromos hajtású busz áll forgalomba,71 a Stadtwerke München GmbH, 72 az AeroGround Flughafen München GmbH színeiben. Emellett 50-50 villanybusszal bővül majd a KVG Kieler Verkehrsgesellschaft mbH és a Bremer Straßenbahn Aktiengesellschaft járműflottája, Esslingen am Neckar városában pedig 51 akkumulátoros trolibusz beszerzése előtt nyílik meg a lehetőség.

A pályázat részeként meghirdetésre kerülő második, 625 millió euró keretösszegű finanszírozási felhívást a tervek szerint 2022 második negyedévében teszik közé, ezt követően pedig 2025-től további pályázati források válnak elérhetővé zéró emissziós, vagy alacsony károsanyag-kibocsátású közlekedési eszközök beszerzésére.

Címlapkép: Solaris Bus & Coach

Címkék